< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Modemagazijn De Duif

1469-01 Modemagazijn De Duif

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1892 opende J. Lutkemeijer zijn winkel aan de Venestraat 25. Het bedrijf kreeg de naam J.A.B. Lutkemeijer Mantelmagazijn De Duif. Dertien jaar later werden er nog twee panden aangekocht: Venestraat 17-19.
Na de Duitse bezetting werd het door W. Molenbroek ontworpen en tijdens de krijgshandelingen beschadigd geraakte pand hersteld, waarbij de portiek als eerste in Europa een plafond met TL-verlichting van Philips kreeg.
In 1972 werd de naam veranderd in Duif Mode en in 1992 werd het bedrijf opgeheven.
Het slechts fragmentarisch overgeleverde archief werd in 2014 aan het Haags Gemeentearchief geschonken en is volledig openbaar.

Kenmerken

Datering:
1906-1992
Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van Modemagazijn De Duif
Omvang in m¹:
0,25
Auteur:
I. Kalkman
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Archiefvormer(s):