< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Medische Vereniging van Volhardingartsen

0971-01 Medische Vereniging van Volhardingartsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Medische Vereniging van Volhardingartsen werd op 13 oktober 1929 opgericht met als doelstelling het bevorderen van de medische wetenschap, het versterken van de onderlinge collegialiteit en het behartigen van de medische en persoonlijke belangen van de leden. Dit waren artsen, tandartsen en apothekers die verbonden waren aan het Ziekenfonds De Volharding.

Het archief is in 1996 aan het Haags Gemeentearchief geschonken en is gekend onder het beheersnummer 0971-01. Het is niet volledig, slechts van de jaren 1940-1970 zijn stukken voorhanden. De aangetroffen bescheiden zijn ingedeeld in een serie correspondentie en een serie notulen met bijlagen. In meervoud aanwezige stukken werden verwijderd. Na inventarisatie heeft het archief een omvang van 0,50 m¹. Het is volledig openbaar.

Kenmerken

Datering:
1940-1970
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Medische Vereniging van Volhardingartsen
Omvang in m¹:
0,50
Auteur:
E. Krabbendam
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Categorie: