< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Schildersbrieven - Bijzondere Collecties - OV 2

8001-01 Schildersbrieven - Bijzondere Collecties - OV 2

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Deze collectie is onderdeel van de Bijzondere Collecties van het Haags Gemeentearchief. Voorheen bekend als de Overige Verzamelingen. De collectie bevat brieven van en aan vaak Haagse kunstenaars (periode 1810-1954), daaronder ook buitenlandse schilders.

U kunt de beschrijving van de collectie hieronder bekijken. De brieven zijn alfabetisch geordend op afzender. De documenten zelf zijn in te zien op onze studiezaal en in de meeste gevallen ook digitaal aan te vragen via DOV.

Bij de afzenders zijn ook personalia (o.a. portretten) van de schilders ondergebracht. Indien bij de opmerkingen een afwijkende bergplaats wordt genoemd, bijvoorbeeld een archief of de bibliotheekcollectie dan kunt u zich melden bij de balie. In sommige gevallen is een brief ten tijde van inventarisatie niet aangetroffen. Dit is vermeld bij de opmerkingen.

Tip: bekijk ook de andere collecties schildersbrieven. Het Haags Gemeentearchief beheert zes¿collecties¿schildersbrieven.¿Naast deze algemene collectie¿is er ook een collectie buitenlandse¿schildersbrieven en collecties verzameld door o.a. de kunsthandel Maison Artz in Den Haag, Claudine¿Bienfait, Margaretha Meijboom en van Mastenbroek en Hardenberg.

Kenmerken

Beschrijving:
Deze collectie is in zijn geheel gedigitaliseerd en daarom niet (meer) fysiek aan te vragen voor digitalisering of de Studiezaal.
Omvang in m¹:
2,8
Auteur:
E. Zantvoort (2021)
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.