< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Archiefvormersoverzicht Haags Gemeentearchief

Archiefvormersoverzicht Haags Gemeentearchief

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 

Kenmerken

Titel:
Archiefvormersoverzicht Haags Gemeentearchief
Beschrijving:
Een archiefvormer is een organisatie of persoon die archiefstukken maakt, ontvangt of verzamelt, welke uiteindelijk een archief vormen.
In dit overzicht vindt u de archiefvormers van alle archieven die in het beheer zijn bij het Haags Gemeentearchief, zoals gemeenten, stichtingen, bedrijven, families en personen. Zelfstandig zijn de archiefvormers van de archieven als onderdeel van de Collectie Nederlands Muziek Instituut weergegeven, zoals componisten, musici en organisaties in relatie tot (klassieke en elektronische) muziek.
Tot nader inzien zijn de beschreven archiefvormers ingedeeld in de hoofdrubrieken Overheid, Particulier, Verzamelingen en de Collectie Nederlands Muziek Instituut, vervolgens in een aantal subrubrieken en op het (hoofd)beheersnummer welke gerelateerd is aan één of meerdere door hen gevormde archieven.
De ook in het Archievenoverzicht staande toegang 'Archiefvormers' functioneert als een technische zoekingang met betrekking tot de bij de kenmerken van de gepubliceerde archieftoegangen genoemde archiefvormers.