< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Familie Van den Berg, boerderij De Stulp

1417-01 Familie Van den Berg, boerderij De Stulp

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Jacob van den Berg (geboren 10-8-1912 te Schipluiden) en Johanna Ravensbergen trouwen in 1941. Zij laten een 15 jaar oud houten huis uit wat nu Moerwijk heet, verslepen naar de Zijdeweg. Het houten huis wordt geplaatst bij een stal, een hooiberg en een veldschuur, die de ouders van Jacob in 1927 al hadden gebouwd in de polder op ongeveer 300 meter van de Zijdeweg af gelegen. Zo hebben Jacob en Johanna een complete boerderij. Het houten huis krijgt de naam De Stulp en is via een onverharde weg verbonden met de Zijdeweg. Het huis heeft een adres in de gemeente Wassenaar, Zijdeweg 59.

Jacob pacht vervolgens 20 hectare land in de West-Duivenvoordse en Veenzijdse polder van de gemeente Den Haag. De gemeente Den Haag heeft echter altijd al plannen gehad om aan dit stuk grond een andere bestemming te geven. Uiteindelijk moet Jacob in 1967 zijn land afstaan en ander werk zoeken. Jacob verkoopt zijn koeien en neemt een baan als verpakker van machineonderdelen van landbouwwerktuigen bij het bedrijf Engelbert in Voorschoten. Van den Berg werkt hier van ca. 1968 tot 1977. Johanna verhuist in 1969 naar Voorschoten en Jacob blijft op de boerderij wonen. De plannen van de gemeente gaan uiteindelijk niet door en Jacob kan op de boerderij blijven wonen. In 2000 vertrekt hij op 88-jarige leeftijd naar een bejaardentehuis. In 2002 overlijdt Jacob van den Berg.
Voor een uitgebreid verslag over de boerderij en omgeving, zie inventarisnummer 14.

Archief
Het archief is in februari 2008 geschonken door Jacqueline van den Berg, dochter van Jacob van den Berg. Het archief bestaat uit 0,375 meter en is geheel openbaar.

Kenmerken

Datering:
1941-2002
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de familie Van den Berg, boerderij De Stulp
Omvang in m¹:
0,625
Auteur:
M.A.B. Kroonen
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Archiefvormer(s):