< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Haagse Voetgangersvereniging

1358-01 Haagse Voetgangersvereniging

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De afdeling "Den Haag en buurgemeenten" werd opgericht op 5 november 1954 nadat de bestuursleden waren gekozen op een bijeenkomst die de Nederlandse Vereniging Bescherming Voetgangers in Den Haag had georganiseerd.
De afdeling trachtte hun doeleinden te bevorderen door de ontwikkeling van het verkeer en het verkeersgedrag van de voetgangers in haar gebied nauwlettend te volgen.
Bij de bewerking zijn er archiefstukken van de afdeling aangetroffen in het archief van de landelijke Voetgangersvereniging. Er is getracht om de stukken van beide archiefvormers uit elkaar te houden. Na de inventarisatie bleek dat het archief van de afdeling is gevormd in de periode 1959-2000.
Het archief bevat voornamelijk notulen, correspondentie, jaarverslagen, onderzoeksrapporten, voorlichtingsmateriaal en projectstukken.
In 2000 kwam er einde aan het bestaan van de afdeling, doordat de vereniging in 2000 werd opgeheven. Dat had te maken met de fusie met twee andere verkeersveiligheidsorganisaties: Veilig Verkeer Nederland en Pressiegroep Kinderen Voorrang.
De nieuwe organisatie kreeg de naam "Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie (3VO)
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1959-2000
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de afdeling Den Haag van de Voetgangersvereniging
Omvang in m¹:
0,875
Auteur:
A&I Archiefbewerking Assen
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar