< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Hollandse Commissie- en Handelsbank

1315-01 Hollandse Commissie- en Handelsbank

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De N.V. Commissiebank Holland-Indië (Theodoor Gilissen, Beauclerck en Co.) is opgericht in 1927 in 's-Gravenhage met als doel het drijven van handel in opdracht en voor rekening van derden in fondsen, gelden of geldswaardige papieren, en ook het deelnemen in andere, gelijksoortige ondernemingen. In 1959 wordt de naam gewijzigd in de N.V. Hollandse Commissie- en Handelsbank (opgericht door Theodoor Gilissen, c.s.) waarbij het doel wordt het verrichten van bank- en kassierszaken, de commissiehandel in effecten, wissels en schatkistpapier, het deelnemen in vennootschappen, syndicaten en consortia, en het verlenen van tussenkomst bij het sluiten van verzekeringen.
In 1978 wordt de naamloze vennootschap omgezet in een besloten vennootschap en de naam gewijzigd in BMH Options Clearing. Statutair verandert de doelstelling van de vernieuwde vennootschap in het werkzaam zijn voor de handel in opties op effecten, met name het verrichten van clearing-werkzaamheden ten behoeve van de bij de European Options Exchange (EOE) aangesloten leden, en de administratieve en financiële afwikkelingen van gedane transacties.
Het archief van de De N.V. Hollandse Commissie- en Handelsbank (HCH) werd in 2000 in het archief van het eveneens Haagse Bankierskantoor van Lissa & Kann aangetroffen. Het betrof echter geen gedeponeerd archief en Lissa & Kahn had verder geen eigendomsrelatie met de HCH. De HCH maakte onderdeel uit van de Nederlandse Overzee Bank welke opging in de Bank Mees & Hope N.V. (MeesPierson N.V.): in 1967 fuseerde de HCH met de Nederlandse Overzee Bank. De Nederlandse Overzee Bank fuseerde in 1969 tot Bank Mees & Hope N.V. Om deze reden is het archiefmateriaal van de HCH niet beschreven in de inventaris van het archief van Lissa & Kahn (met bnr. 1029-01), maar in deze afzonderlijke inventaris. Het archief is bewerkt door Michel Gruythuysen (ArchiefConsultatie (ACo), Amsterdam).

Kenmerken

Datering:
(1859) 1927-1978
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de N.V. Hollandse Commissie- en Handelsbank te 's-Gravenhage
Omvang in m¹:
0,625
Auteur:
M.W.M.M. Gruythuysen (ACo, 2000)
Openbaarheid:
Geheel openbaar