< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Commissie voor de Verzoekschriften

1307-01 Commissie voor de Verzoekschriften

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Met de wijziging van de Verordening vaste Raadscommissies 1926 Verz. no.10 (raadsbesluit van 29 juni 1953, Bijl. no. 288) werd de Raadscommissie voor de Verzoekschriften ingesteld. Deze commissie was in tegenstelling tot de vaste raadscommissies van bijstand aan Burgemeester en Wethouders, een raadscommissie voor de Gemeenteraad. De werkkring van de commissie bestond uit het voorlichten van de gemeenteraad ten aanzien van bij de gemeenteraad ingediende verzoekschriften (adressen), niet vallende onder die, welke tot de competentie van de Raadsberoepscommissie behoren, voorzover zij daartoe in haar handen worden gesteld. Intrekking van een verzoekschrift staat het aan de gemeenteraad geven van voorlichting over dat verzoekschrift niet in de weg.
Met de nieuwe Verordening vaste Raadscommissies 1967 Verz. no. 1 (raadsbesluit van 16 januari 1967; in werking getreden met ingang van 30 januari 1967, Bijl. no. 607) werd besloten om geen nieuwe raadscommissie voor de Verzoekschriften in te stellen.
Deze plaatsingslijst bevat slechts een fragment van het archief.

Kenmerken

Datering:
1953-1962
Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de Commissie voor de Verzoekschriften van de gemeente Den Haag
Omvang in m¹:
0,125
Auteur:
R.A.M. Vernooij (2008)
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar