< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Bankierskantoor Lissa & Kann

1029-01 Bankierskantoor Lissa & Kann

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In deze inventaris worden de archieven van het Haagse bankiershuis Lissa & Kann, het pensioenfonds van Lissa & Kann, haar dochters en enkele persoonlijke documenten van de familie Lissa en familie Kann beschreven.
In de toelichting wordt niet uitvoerig ingegaan op de geschiedenis van het Haagse bankiershuis van Lissa & Kann. Voor een uitvoerige analyse van het bankiershuis wordt verwezen naar de monografie van P.A. Geljon, Een zeer persoonlijk effectenhuis, Het Haagse Lissa & Kann 1800-1966, Amsterdam, 1998.
Firma van Lissa & Kann, 1806-1906
N.V. Bankierskantoor van Lissa & Kann, 1906-1966
Pensioenvoorziening
Integratie van Lissa & Kann met Mees & Hope
De archieven
Noten
Inventaris
4. Archief van de Maatschappij Centrum N.V., voorheen de Maatschappij voor Administratie van Onroerende Goederen "Centrum", 1910-1967
1029-01 Bankierskantoor Lissa & Kann
1. Inventaris
4.
Archief van de Maatschappij Centrum N.V., voorheen de Maatschappij voor Administratie van Onroerende Goederen "Centrum", 1910-1967
NB:
Op 1 april 1910 werd de Maatschappij van Onroerende Goederen "Centrum" opgericht. Eind 1911 zijn inmiddels alle aandelen in bezit van Lissa & Kann en werd het kantoor verplaatst naar Den Haag.
In 1917 werd de doelstelling van de maatschappij beperkt tot het administreren voor anderen van onroerend goed en bij statutenwijziging werd de naam gewijzigd in Maatschappij voor Administratie van Onroerende Goederen "Centrum".
In 1937 volgde een poging om de maatschappij te re-activeren. De statuten werden gewijzigd en de naam van de maatschappij werd opnieuw gewijzigd in kortweg Maatschappij Centrum N.V. Tevens werd in plaats van een raad van advies een raad van commissarissen ingesteld.
In begin van de oorlog werd het grootste deel van het bezig verkocht, waarna nog slechts enkele huizen in de Piet Heinstraat overbleven.
In september 1967 werd de Maatschappij Centrum N.V. geliquideerd.

Kenmerken

Datering:
(1800) 1906-1984
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van N.V. Bankierskantoor van Lissa & Kann te 's-Gravenhage
Omvang in m¹:
3,125
Auteur:
M.W.M.M. Gruythuysen (Aco, 2000)
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar