< Terug naar archievenoverzicht

0953-01 Haagsche Vereeniging voor Christelijke Gezondheids- en Vacantiekolonies
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Haagsche Vereeniging voor Christelijke Gezondheids- en Vacantiekolonies is lid geweest van de op 29 mei 1925 opgerichte Vereniging De Haagse Raad voor Kinderuitzending (H.R.K.; "Chr" als aanduiding in de (jaar)verslagen). Deze instellingen hielden zich bezig met het vanuit Den Haag uitzenden naar landelijk gelegen vakantiehuizen van kinderen uit eenvoudige sociale milieus of die in familiaire omstandigheden leefden waarin de gezondheid nogal eens te wensen overliet. De vereniging werd opgericht door de freules Van Hogendorp en Elout van Soeterwoude. Op 17 oktober 1931 kon het koloniehuis Pelzerkamp (voluit ook wel het Haagse koloniehuis voor bleekneusjes De Pelzerkamp genoemd) gelegen aan de Officiersweg in Epe worden geopend. Kinderen van Haagse Christelijke scholen brachten geld voor een veertigtal bedden bij elkaar, de gemeente Den Haag gaf voor ieder kind subsidie en de ouders droegen naar vermogen bij. Hendrik Antoon de Jonge functioneerde als eerste directeur. Er zijn meer dan 6000 kinderen geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de villa ook door de Nederlandse Volksdienst (NVD) gebruikt en direct na de oorlog werden er mensen gevangen gezet die hadden gecollaboreerd met de Duitsers. Het gebouw verloor zijn functie als koloniehuis in 1976.
Plaatsingslijst
16 Verslagen over individuele groepen van uitgezonden kinderen, met groepsfoto's, 1929 - 1945
0953-01 Haagsche Vereeniging voor Christelijke Gezondheids- en Vacantiekolonies
1. Plaatsingslijst
16
Verslagen over individuele groepen van uitgezonden kinderen, met groepsfoto's, 1929 - 1945
Datering:
1929 - 1945
Uiterlijke vorm:
1 pak

Kenmerken

Datering:
1911-1961
Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de Haagsche Vereeniging voor Christelijke Gezondheids- en Vacantiekolonies
Archiefinstelling:
Gemeente Den Haag
Omvang in m¹:
2,0
Auteur:
Ph. Swenker (2016)
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar