< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: R.K. Wees- en oudeliedenhuis

0703-01 R.K. Wees- en oudeliedenhuis

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De hierachter volgende inventaris werd in 1985 bij het Haags Gemeentearchief uitgetypt aan de hand van de oorspronkelijke inventaris van het archief van het R.K.W.O. door A.P. Dees uit 1975. Het archief over de periode 1764-1971 was door hem geïnventariseerd en voorzien van de nummers 1-1318.
Het Gemeentearchief heeft het archief t/m 1957 in bewaring gekregen van de regenten zodat een nieuwe opsomming van de bij het Gemeentearchief berustende stukken noodzakelijk was. Het archief t/m 1957 werd verpakt en omgenummerd. In de bijlagen zijn concordansen opgenomen van al dan niet overgedragen oude en nieuwe nummers.
In het bij het Gemeentearchief berustende gedeelte zijn bovendien opgenomen: enkele niet door Dees in de inventaris vermelde maar wel genummerde stukken (oude nrs. 927, 1319, 1320 / nieuwe nrs. 380, 843, 844) en enkele ongenummerde, later aangetroffen stukken (nieuwe nrs. 383, 744, 779, 845 en 864-881).
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1764-1965
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het R.K. Parochiaal armbestuur, sinds 1919 het College van regenten van het R.K. Wees- en oudeliedenhuis
Omvang in m¹:
28,375
Auteur:
A.P. Dees
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Archiefvormer(s):