< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Oogziekenhuis 's-Gravenhage
0687-01 Oogziekenhuis 's-Gravenhage
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Vereeniging Inrichting voor Ooglijders werd in 1889 opgericht. Nadat de vereniging grond geschonken had gekregen aan de Tasmanstraat werd hier de kliniek gebouwd. In 1970 werd de vereniging omgevormd tot de Stichting tot exploitatie van een oogziekenhuis te 's-Gravenhage en werd tevens de Vereniging vrienden van het oogziekenhuis opgericht. In datzelfde jaar verhuisde het ziekenhuis naar een nieuw onderkomen aan de Leyweg.
Sinds 1 januari 1984 is het oogziekenhuis met het gemeentelijk ziekenhuis Leyenburg gefuseerd. Dit houdt onder meer in, dat de gemeente 's-Gravenhage c.q. het ziekenhuis Leyenburg de beschikking over het archief van de Stichting verkregen heeft. Van de in 1970 opgerichte Vereniging vrienden van het oogziekenhuis waren bij het opmaken van de plaatsingslijst geen archiefbescheiden in het gemeentearchief aanwezig.
Het archief werd op 3 maart 1985 naar het Haags Gemeentearchief overgebracht. Stukken jonger dan 30 jaar zijn niet openbaar. Gegevens betreffende patiënten zijn pas openbaar 75 jaar na datum van opname c.q. behandeling.

Kenmerken

Datering:
(1884) 1889-1985
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Vereeniging Inrichting voor Ooglijders, sinds 1970 Stichting tot Exploitatie van een Oogziekenhuis te 's-Gravenhage
Omvang in m¹:
13,5
Auteur:
J. van Wandelen (1986)
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Categorie:
Archiefvormer(s):