< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Haags Hulpcomité ramp Krakatau

0017-01 Haags Hulpcomité ramp Krakatau

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Krakatau - een vulkanische rest in straat Sunda tussen Java en Sumatra - barstte uit op 20 mei 1883. Door instorting en explosie ontstonden 20 meter hoge vloedgolven, die de naburige kusten overstroomden en 36417 mensenlevens eisten. Een aswolk van meer dan 50 km werd hoog in de atmosfeer geblazen en veroorzaakte tot in 1886 abnormaal rode schemeringen. Na de ramp werd onder voorzitterschap van Z.K.H. Prins Alexander te Amsterdam een Hoofdcommissie gevormd om gelden bijeen te brengen voor hen die door deze ramp noodlijdend waren geworden. In 's-Gravenhage werd een plaatselijk comité gevormd dat de ontvangen gelden aan de Hoofdcommissie afdroeg. De totale opbrengst in Den Haag bedroeg f 170.300,68 en een halve cent.
Inventaris
2 Rekening en verantwoording, 1884 april 25
0017-01 Haags Hulpcomité ramp Krakatau
1 Inventaris
2
Rekening en verantwoording, 1884 april 25
Datering:
1884 april 25
Uiterlijke vorm:
1 stuk

Kenmerken

Datering:
1883-1884
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het plaatselijk comité te 's-Gravenhage ter inzameling van bijdragen ten behoeve van de noodlijdenden door de ramp op Krakatau
Omvang in m¹:
0,125
Auteur:
A.M.J. de Haan
Bewerker:
H.P. Ros
Openbaarheid:
Geheel openbaar