< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Rukun Budi Utama

1524-01 Rukun Budi Utama

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het archief van de stichting Rukun Budi Utama werd in 2018 als schenking overgedragen aan het Haags Gemeentearchief. Het beslaat de periode 1983-2009 en is geheel openbaar. De kort voor en na de onafhankelijkheid van Suriname (1975) naar Den Haag geëmigreerde Javaanse Surinamers richtten een stichting op waarvan op 26 augustus 1976 de statuten bij een notaris werden verleden. De stichting kreeg de naam 'Roekoen Boedi Oetomo', afgekort stichting RBO, later 'Rukun Budi Utama' (RBU), hetgeen verenigd op zoek naar het goede betekent. In 2018 is stichting RBU gevestigd aan de Ketelstraat 23.
De digitale verzameling van het erfgoedproject 'Javanen in de polder' werd al in februari 2018 in eigendom overgedragen aan het Haags Gemeentearchief en bevat digitale reproducties van gesprekken met Javaans Surinaamse migranten, verhalen, foto's, krantenartikelen en andere publicaties, veelal uit persoonlijke archieven van migranten.
Het gedenkboek 30 jaar RBU 'Javaanse sporen in Den Haag' bevindt zich in de HGA bibliotheek met signatuur D h 199.
Plaatsingslijst van de stichting

Kenmerken

Datering:
1983-2009
Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de Stichting Rukun Budi Utama en woongemeenschappen van de stichting
Omvang in m¹:
1,00
Auteur:
H. Mingoen (2018)
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Bewerker:
I. Kalkman
Archiefvormer(s)::