< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Haags Groene Kruis Fonds

1519-01 Haags Groene Kruis Fonds

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1997 is de vereniging "Het Groene Kruis Den Haag" na ruim 95 jaar omgezet in de Stichting Haags Groene Kruis Fonds. Van de vereniging, opgericht in 1901 moesten gezinnen lid zijn om voor verstrekkingen in aanmerking te komen. De kruisvereniging was onder meer werkzaam op het terrein van wijkverpleging, consultatiebureau's , gezinszorg, kraamzorg en kinderopvang. Vanaf eind 20ste eeuw werd deze vorm van zorg bekostigd uit de publieke middelen in plaats van particuliere gelden. Daarmee verviel de reden voor het lidmaatschap van een kruisvereniging. Het bestuur van de vereniging heeft in de jaren 1990 besloten de vereniging om te zetten in een stichting. Zo is het vermogen veilig gesteld voor het ondersteunen van initiatieven en projecten die in de lijn van de voormalige vereniging liggen. Het fonds beperkt zich tot initiatieven in Den Haag, omdat het vermogen bijeen is gebracht door de voormalige leden van de kruisvereniging uit Den Haag.

Kenmerken

Datering:
1997-2009
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Stichting Haags Groene Kruis Fonds
Omvang in m¹:
0,25
Auteur:
I. Kalkman (2017)
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Archiefvormer(s)::