Naamindex trouwen 1598-1811
De index op de trouwboeken is onderdeel van het archief 0377-01 Doop-, trouw- en begraafboeken (DTB) 's-Gravenhage, Scheveningen en Loosduinen.
In deze index zijn de namen opgenomen uit de volgende bronnen:
- Ondertrouwregisters van het stadhuis
- Trouwregisters van de kerken
- Trouwregisters van kerken die niet bij het Haags Gemeentearchief aanwezig zijn.
In de inventaris van de DTB (0377-01) vindt u een uitgebreide opgave van de geïndexeerde registers.
Direct zoeken in de index op de Doop-, Trouw-, en Begraafboeken 0377-01
De basis voor de trouwindex zijn de ondertrouwregisters van het stadhuis. Als er ook een kerkelijk huwelijk in Den Haag is geweest, staat dat op het indexkaartje. Niet-Hagenaars ondertrouwden elders maar konden wel in Den Haag trouwen. Die kerkelijke huwelijken zijn ook in de index opgenomen.
De ondertrouwregisters zijn opgenomen in het Rechterlijk Archief (0351-01) inventarisnummers 738-772. Alle overige registers zijn opgenomen in de Collectie Doop-, trouw- en begraafboeken (0377-01). Hierin staan ook enkele trouwregisters beschreven die niet tot de Collectie DTB behoren maar wel in de index zijn opgenomen.
In deze zoekhulp wordt uitgelegd hoe u een trouwinschrijving vindt.
• 1. Ga naar de inventaris van de doop-, trouw- en begraafboeken (0377-01).[RG1] Klik hier op ‘index’.
2. Kies Huwelijk en ondertrouw en kies de relevante naamreeks.
3. Klik op het inventarisnummer. Onder het inventarisnummer worden de scans weergegeven.
4. Klik op de scans om de index te openen. De index is alfabetisch-fonologisch (op klank) geordend. Zoek in de scans naar de relevante achternaam.
Op de indexkaartjes zijn alle gegevens uit de originele registers overgenomen, behalve het legeronderdeel van militairen. Bovendien bevatten niet alle indexkaartjes dezelfde gegevens. Voorbeelden:
Ondertrouw. De inschrijving van de ondertrouw is te vinden in de registers Rechterlijk Archief (0351-01) inventarisnummers 738-772. Zoek het inventarisnummer dat het gezochte jaar bevat. Het bladzijdenummer (voorbeeld: 177v) staat rechtsboven op het indexkaartje.
Kerkelijk huwelijk. De inschrijving van een kerkelijk huwelijk is te vinden in de inventaris DTB (0377-01). Zoek de genoemde kerk en zoek het inventarisnummer dat het gezochte jaar bevat.
Huwelijk in het stadhuis. Er zijn geen aparte huwelijksregisters. De huwelijksinschrijving is te vinden in de ondertrouwregisters Rechterlijk Archief (0351-01) inventarisnummers 738-772. Zoek het inventarisnummer dat het gezochte jaar bevat. Het bladzijdenummer staat rechtsboven op het indexkaartje. In de kantlijn bij de ondertrouw staat de huwelijksdatum.
Tips en trucs
Een gestempelde letter B op het indexkaartje betekent dat er bijlagen aanwezig zijn in het Rechterlijk Archief (0351-01) inventarisnummers 776-785.
Een gestempelde letter R op het indexkaartje betekent dat er brieven met nadere gegevens zijn in het Oud Archief (0350-01) inventarisnummers 105-108.
Huwelijken in de R.K. kerk aan de Assendelftstraat vindt u niet in de inventaris DTB maar in het parochiearchief H. Willibrordus (0632-01) inventarisnummers 176a-b.
Huwelijken in de Spaanse kapel, ook wel de Venetiaanse kapel genoemd, vindt u in de inventaris DTB (0377-01): kapel van de Spaanse gezant. De registers zelf berusten niet in het Gemeentearchief maar er zijn wel scans beschikbaar.
Huwelijken in de Franse Kerk vindt u in de inventaris DTB (0377-01) of bij de daar opgenomen verwijzingen. Let op: zowel de Waalse Kerk, de R.K. kerk in de Assendelftstraat als de kapel van de Franse gezant werden Franse Kerk genoemd.
Als u een huwelijksdatum weet, kunt u ook de inschrijving van het huwelijk in de impostregisters opzoeken. Deze bevatten van 1695-1808 soms meer gegevens dan de ondertrouwregisters. U vindt ze in de inventaris Ontvanger impost trouwen en begraven (0321-01).
Met de huwelijksdatum kunt u ook nagaan of iemand bij ondertrouw tussen 1758-1796 een akte van indemniteit heeft ingeleverd. Deze vindt op jaartal in de inventaris Oud Archief (0350-01) inventarisnummers 1100-1119.
Afkortingen
In de trouwindex zijn de volgende afkortingen gebruikt:
b.g.w.a.: beiden geboren en wonende alhier
b. geb. en won.alh.: beiden geboren en wonende alhier
b.w.a.: beiden wonende alhier
geb. alh.: geboren alhier
geb. en won alh.: geboren en thans wonende alhier
j.d.: jongedochter (nog niet eerder gehuwd geweest zijnde vrouw)
j.m.: jong(e)man (nog niet eerder gehuwd zijnde man)
wed.: weduwe
wedr.: weduwnaar
Hulp nodig?
Heeft u vragen of wilt u advies over uw onderzoek? Bezoek onze studiezaal. Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder. Of neem per e-mail of telefonisch contact met ons op.