Door de maatregelen rondom het coronavirus kan het Haags Gemeentearchief haar reguliere diensten niet aanbieden. Daarom brengen we onze nieuwe tentoonstelling de huiskamer in. ‘Het dagelijks leven tijdens WO II in Den Haag’ is vanaf 30 maart online te downloaden en te bekijken.

Duitse militairen marcheren op het Plein 1940 | Collectie Haags Gemeentearchief

De fototentoonstelling

Met de fototentoonstelling ‘Het dagelijks leven tijdens WO II in Den Haag’ vertellen we het verhaal over een regeringsstad in oorlogstijd. Een indringend verhaal over een veranderend straatbeeld, groeiende onvrijheid, razzia’s, schaarste, maar ook voedselpakketten en bevrijding.

Eigen archieven en collecties

Het Haags Gemeentearchief beschikt over een grote hoeveelheid materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Naast overheidsarchieven hebben we ook veel foto’s, affiches, filmpjes, (dag)boeken, persoonskaarten en bonnenboekjes in de collectie. Nog steeds krijgen we regelmatig oorlogsmateriaal binnen en daar zijn we altijd heel blij mee.

Selectie uit 16.000 foto’s

Alle foto’s in de tentoonstelling komen uit de collectie van het Haags Gemeentearchief. Het is een selectie uit de ruim 16.000 foto’s die Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog belichten, en die via de digitale beeldcollectie van het archief deels ook online te bekijken zijn. Ze zijn gemaakt door professionele fotografen en door de gewone man.

Indringend beelden

Opvallend is dat er in de jaren ’42, ’43 en ’44 veel minder gefotografeerd is dan in de andere oorlogsjaren. Oorzaak hiervan was ongetwijfeld de groeiende schaarste naarmate de bezetting duurde, waarbij veel mensen hun laatste rolletje bewaarden in de hoop dat ze daarop het einde van de oorlog en het verwelkomen van de vrijheid konden vastleggen. De meeste oorlogsfoto’s in de collectie van het archief komen dan ook uit 1945.

Al het getoonde beeldmateriaal, van particulieren en van officiële instanties, geeft een indringend beeld van het dagelijks leven in Den Haag tijdens die vijf lange bezettingsjaren. De tentoonstelling is samengesteld als onderdeel van de viering 75 jaar Vrijheid Den Haag

Verdieping op social media

In de maand april lichten we de vijftien panelen uit de tentoonstelling nog extra toe op social media. Niets missen? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Twitter.

Deze achtergrondverhalen plaatsen we ook op de website als ‘verhalen van de stad’.