Beschikbare gegevens in het personenoverzicht

Het Personenoverzicht bevat gegevens uit verschillende bronnen en is vrij toegankelijk voor iedereen. U kunt eenvoudig zoeken op naam, plaats en/of bron. Meer informatie over hoe u zoekt en de verschillende bronnen, vindt u in het bronnenoverzicht.

Uw zoekacties: Haags Vrouwennetwerk

1409-01 Haags Vrouwennetwerk

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Stichting Haags VrouwenNetwerk (HVN) is opgericht in 1980. Het is een actief netwerk van professionele vrouwen die zich bewust zijn van hun positie in de maatschappij. Het netwerk stimuleert vrouwen hun kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt beter te benutten. Door gevarieerde, aantrekkelijke programma¿s en actieve communicatie neemt HVN een eigen plaats in binnen de wereld van de Nederlandse vrouwenorganisaties.
De leden wonen en / of werken in Den Haag en omgeving. Elke derde maandag van de maand is er in de avonden op een vaste locatie in Den Haag een bijeenkomst. Elf maal per jaar ontvangen de leden HVN Nieuws.
In 1980 nodigde Constance Rottländer 50 Haagse dames bij haar thuis uit. De eerste keer stonden er onmiddellijk 26 op de stoep. Daarmee was de eerste bijeenkomst een feit. Rottländer coördineerde in haar eentje (een bestuur was er niet) twee jaar het hele netwerkgebeuren.
Haar huis bleek al gauw te klein voor de maandelijkse bijeenkomsten van gemiddeld 50 bezoeksters. Er werd verhuisd. Eerst naar een ruimte onder de Kloosterkerk en later naar Pulchri Studio. Na vier jaar telde het HVN-ledenbestand 250 leden, waarvan gemiddeld 125 vrouwen op de maandelijkse netwerkbijeenkomsten kwamen om lezingen bij te wonen, te netwerken, te eten en te ontspannen.
In 1982 kwam het eerste bestuur bestaande uit Nelleke Schoemaker en Bep Sevenhuysen. In 1987 beginnen in het Haagse Netwerk de discussies omtrent aansluiting bij het Landelijk Netwerk (heet eerst SVN later VNN = Stichting, later Vereniging VrouwenNetwerk Nederland). Vanaf 1 januari 1990 moet iedere netwerkster bij het Landelijk Netwerk aangesloten zijn. In 2004 wordt het Landelijk Netwerk opgeheven en blijven de Regionale Netwerken afzonderlijk bestaan.
Het archief is op 18 Maart 2008 aan het Haags Gemeentearchief in bewaring gegeven. Het beslaat de periode 1990 - juni 2004.
Van de periode 1980-1990 is geen archief meer te achterhalen.
Er zijn persoonsregistraties in het archief, daardoor is de openbaarheid de eerste 75 jaar beperkt.

Kenmerken

Datering:
1990-2004
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Stichting Haags Vrouwennetwerk
Omvang in m¹:
0,75
Auteur:
Ph. Swenker (2013)
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken niet openbaar
Archiefvormer(s):
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.