Zoeken naar Personen
Bent u geïnteresseerd in uw Haagse familiegeschiedenis of bent u bezig met een stamboomonderzoek? Dan kunt u bij ons terecht als uw voorouders in Den Haag, Scheveningen, Loosduinen, Leidschendam, Stompwijk, Veur en/of Voorburg gewoond hebben. Of als ze hier geboren, getrouwd, gescheiden en/of overleden zijn. Begin uw onderzoek gemakkelijk online, dankzij onze zoekhulpen.
Zoeken in het Personenoverzicht
De eerste stap: online onderzoek
U kunt uw familieonderzoek (ook wel genealogie of stamboomonderzoek genoemd) thuis beginnen door online naar persoonsgegevens te zoeken. Dit doet u in het Personenoverzicht. Dit overzicht bevat gegevens uit verschillende bronnen en is vrij toegankelijk voor iedereen. U kunt eenvoudig zoeken op naam, plaats en/of bron. Met de Zoekhulp Personenoverzicht leggen we u uit hoe u zoekt.
Let op, voor uitleg over verschillende bronnen in het personenoverzicht kijkt u op de pagina 'bronnenoverzicht'.
Zoekhulp personenoverzicht
1/5 Klik op 'uitgebreid zoeken'; een uitgebreid zoekmenu opent. Hier kunt u een specifieke zoekopdracht invoeren. Zo kunt u zoeken naam en filteren op het soort bron en plaats. Bovendien kunt u het zoekveld “alle velden” gebruiken voor een bredere zoekopdracht.
Om het zoeken makkelijker te maken, zet u speciale tekens in:
• Het symbool ‘?’ vervangt een letter
• Het symbool ‘*’ vervangt een aantal letters
• Door het symbool ‘$’ voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
• Voorbeeld: ‘$repatriëren’ levert als zoekresultaat tevens vervoegingen van repatriëren op, zoals ‘repatriëring’ en
‘gerepatrieerde’. Of: ‘$mulder’. Dit levert naast ‘mulder’ ook ‘muller’, ‘mulders’ of ‘ulder’ op
Tip: begin een zoekterm nooit met een ? of *, een dergelijke zoekopdracht kost zeer veel tijd
2/5
Vul in de zoekvelden de relevante naam in. In dit voorbeeld gaan we op zoek naar een persoon met de achternaam ‘Noot’. Dit levert onderstaande resultaten op:
Van links naar rechts geven de kolommen de volgende informatie weer:
• Voornaam
• achternaam
• rol (in akte)
• (akte)plaats
• datum
Rechts op het scherm verfijnt u de zoekopdracht verfijnt door te filteren op bron, rol (in akte), plaats en/of op resultaten met of zonder scans/bestanden. Ook kunt u de kolommen sorteren op voor- en achternaam, rol, plaats en datum.
3/5 In dit voorbeeld wordt geklikt op ‘Jannetje Noot’. Door op de naam van de persoon te klikken, vouwt een scherm open met meer informatie van de persoon. Indien de akten zijn gescand, worden deze hier weergegeven.
4/5 Door op de scans te klikken, bekijkt u de gescande documenten:
5/5 Klik onder de scan op ‘download deze scan als jpg’ of ’download deze scan als pdf’ om het bestand te downloaden.
Niet gevonden wat u zoekt?
Niet alle bronnen die zijn opgenomen in het Personenoverzicht zijn doorzoekbaar op naam. Soms moet u op een andere manier zoeken om de juiste informatie te vinden. In ons Bronnenoverzicht vindt u alle zoekhulpen om u verder op weg te helpen.
Nog niet beschikbare stukken
Wilt u online een archiefstuk inzien dat nog niet digitaal beschikbaar is, maar wel openbaar is? Doe dan een aanvraag voor het gratis laten scannen van een archiefstuk.
Tips & weetjes
- De gezinskaarten van Den Haag uit de periode 1913 - 1939 staan sinds mei 2021 online. De gezinskaarten zijn gescand en doorzoekbaar gemaakt op de personen die hierin voorkomen. De scans van gezinskaarten waarop personen staan vermeld die jonger zijn dan 100 jaar worden niet getoond. De gegevens van de personen worden wel getoond in het Personenoverzicht.
- Nog niet alle bronnen zijn volledig beschreven. Daarom worden nog niet alle namen in het Personenoverzicht getoond. Het is dus goed mogelijk dat uw zoekopdracht op naam binnen het Personenoverzicht geen resultaat oplevert, terwijl de scan wel degelijk beschikbaar is. Wij adviseren u om bij een negatief resultaat de zoekhulpen per bron te gebruiken, of klassiek onderzoek te doen in de tienjarentafels en de akten in het archief van de ambtenaar van de burgerlijke stand (0335-01).
- De akten van de burgerlijke stand zijn na vaste termijnen openbaar: geboorteakten na 100 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten mag iedereen na 50 jaar inzien.