Het register van naamsaanneming en naamsbehoud door Hoogduitse Joden in 1811 is geïndexeerd door Sv.E. Veldhuijzen in 1982. De gegevens zijn in 2023 gedigitaliseerd en opgenomen in het Personenoverzicht van het Haags Gemeentearchief, gekoppeld aan scans van het register.

Zoeken in het personenoverzicht 

Bij Keizerlijk decreet van 14 augustus 1811 werd iedereen in het toenmalige Nederland verplicht een onveranderlijke achternaam aan te nemen. In Den Haag kwam dat neer op de leden van Hoogduitse Joodse families. 399 familiehoofden bevestigden hun familienaam of namen een nieuwe familienaam aan voor zichzelf en hun nakomelingen. Ook werden voornamen soms vernederlandst.

Het register bevindt zich in het Oud Archief van ’s-Gravenhage (0350-01) inventarisnummer 1174.

Tips en weetjes

Niet het gezinshoofd (de vader) maar het familiehoofd tekende. De nieuwe naam gold dus ook voor kinderen en kleinkinderen die soms al een eigen gezin hadden.  Een paar keer werd de nieuw aangenomen naam een paar dagen later weer veranderd. De nieuwe voornamen werden niet altijd ook gebruikt. Zo trouwde Betje Keijzer, vanaf 1811 Berenice, in 1818 toch als Betje.

Hulp nodig?

Heeft u vragen of wilt u advies over uw onderzoek? Bezoek onze studiezaal. Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder. Of neem per e-mail of telefonisch contact met ons op.