U kunt op meerdere manieren zoeken in de beeldcollectie.

Beukennootjes zoeken in de Scheveningsebosjes, Polygoon, 1936

Algemeen zoeken en gebruik van filters

In het zoekveld in de beeldcollectie kunt u 1 of meerdere termen opgeven om op te zoeken. Als u de zoektermen hebt opgegeven, klikt u op het vergrootglas. In het volgende scherm ziet u dan het resultaat van uw zoekactie verschijnen. U beperkt dit zoekresultaat daarna door middel van de filters, die onder de zoekbalk getoond worden. U kunt deze ook direct, zonder een zoekterm in te geven, gebruiken.

Zoeken op meerdere termen

In het zoekveld kunt u meerdere zoekwoorden opgeven. Als u dit doet krijgt u resultaten waarin alle zoekwoorden voor komen. De volgorde waarin u de woorden in het zoekveld zet maakt niet uit.
Voorbeeld: afbraak station Staatsspoor, levert alle beelden waarin die drie woorden voorkomen.

Zoeken op een deel van een woord

Met een asterisk (*) voor, achter, of midden in het zoekwoord, zoekt u op een deel van het woord. De asterisk vervangt alle ontbrekende letters. Het resultaat geeft alle schrijfwijzen en vormen van het zoekwoord.
Voorbeeld: zoeken op dorp* levert zowel ‘dorp’ als alle woorden die met ‘dorp’ beginnen (dus ook bijvoorbeeld ‘dorpshuis’ en ‘dorpsplein’) op als resultaat. Zoeken op *dorp levert alle woorden die op ‘dorp’ eindigen.

Op gelijkende woorden zoeken

Met een vraagteken (?) in plaats van een letter zoekt u op verschillende woorden.
Voorbeeld: zoeken op sta?ion levert zowel ‘stadion’ als ‘station’ op als resultaat.

Zoeken op een combinatie van woorden in een bepaalde volgorde

Met dubbele aanhalingstekens (“ ”) rond een aantal woorden, zoekt op een combinatie van woorden. Het resultaat geeft aan waar precies déze combinatie van woorden tussen de aanhalingstekens voorkomt.
Voorbeeld: zoeken op “station Staatsspoor” levert alleen treffers met deze twee woorden achter elkaar in deze volgorde.
NB: wilt u zoeken op een combinatie van woorden en is de volgorde niet belangrijk, vul de woorden dan in het zoekveld in met alleen een spatie ertussen.