Onze bibliotheek verzamelt (digitale) publicaties voor historisch onderzoek naar de Haagse (stads)geschiedenis en stelt deze beschikbaar. De collectie bestaat onder meer uit boeken, tijdschriften, jaarboeken, handschriften, artikelen, kranten, lokale dag- en weekbladen, wijkkranten en huis-aan-huisbladen. De collectie omvat materiaal over de gemeente Den Haag, Scheveningen en de voormalige gemeente Loosduinen.

Zoeken in de bibliotheekcatalogus

Digitale beschikbaarheid

In de online bibliotheekcatalogus is een overzicht van de hele collectie in te zien. Een gedeelte van het materiaal is gedigitaliseerd en te vinden via Archieven.nl. Het materiaal is fysiek aan te vragen en te bekijken op onze studiezaal. Het is niet mogelijk om materiaal te lenen en/of mee naar huis te nemen.

Periodiekenviewer

In onze periodiekenviewer vindt u de jaarverslagen van de gemeente Den Haag van 1851 tot en met 1955. Daarnaast bekijkt u in de viewer de jaarboekjes van de geschiedkundige vereniging Die Haghe van 1889 tot en met 1955. Deze bladert u digitaal door of doorzoekt de hele tekst.

Gedrukte boeken 1540-1800

De bibliotheek beschikt ook over een collectie gedrukte boeken uit de periode 1540-1800. Deze vindt u terug in de online bibliotheekcatalogus, maar ook in de Short Title Catalogue of the Netherlands (STCN). De STCN is een nationale bibliografie voor boeken die tot 1800 in Nederland of in de Nederlandse taal buiten Nederland zijn uitgegeven. De STCN wordt samengesteld en uitgegeven door de Koninklijke Bibliotheek.

Haagse kranten

Daarnaast omvat de bibliotheekcollectie een verzameling (Haagse) kranten vanaf de 17e eeuw. Deze kranten zijn geschikte bronnen voor onderzoek naar personen, bedrijven of huizen: denk aan overlijdensberichten, aankondigingen van huwelijken of geboorten, en natuurlijk nieuwsberichten.

Haagsche Courant

Een deel van de Haagsche Courant is gedigitaliseerd. De periode 1940 - 1944 kunt u vrij bekijken op deze website via de periodiekenviewer. De periode 1946 - 1966 staat ook in deze applicatie maar is in verband met auteursrecht alleen zichtbaar op computers in de studiezaal en de verschillende Haagse (wijk)bibliotheken.

Bijdragen aan de bibliotheekcollectie

Veel boeken worden in eigen beheer uitgegeven, ook wel ‘grijze literatuur’ genoemd. Deze zijn voor ons moeilijk te vinden, maar we zijn hier erg geïnteresseerd in. Ook hebben we interesse in scripties, (ongepubliceerde) proefschriften, verenigingsblaadjes etc. Kent of bent u een auteur die zelf een publicatie uitgeeft over de geschiedenis van de stad Den Haag en/of haar burgers? Neem contact met ons op. Als de publicatie wordt opgenomen in de collectie, wordt deze permanent bewaard. U vindt de publicatie terug via de bibliotheekcatalogus op de website en is op te vragen in de studiezaal.