Laat uw leerlingen kennismaken met het Haags gemeentearchief en de geschiedenis van Den Haag. We hebben onderwijsprogramma's voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De lessen kunt u combineren met rondleidingen door het depot.

Kinderen bezig met een speurtocht in de depots

Lessen voor het basisonderwijs

Voor het basisonderwijs heeft het Haags Gemeentearchief 4 onderwijsprogramma’s. De lessen binnen de onderwijsprogramma’s bestaan uit een workshop en een rondleiding door het depot.

De ooievaar in Den Haag (6 tot 8 jaar)

De ooievaar is al lang het symbool van Den Haag. Maar waarom eigenlijk? We hebben het met elkaar over het stadswapen van Den Haag en over familiewapens. De leerlingen ontwerpen hun eigen familiewapen en krijgen een rondleiding door het depot.

Ridder Floris (groep 5 en 6)

Wat heeft Den Haag eigenlijk met ridders te maken? Leerlingen ontdekken in deze les het antwoord op deze vraag. Ze leren over Floris de Vijfde, bekijken een filmpje en maken hun eigen zwaard.

Lollige letters of monnikenwerk (groep 6 tot en met 8)

Tijdens een rondleiding in het depot kijken we samen naar oude handschriften. Leerlingen zien dat die er heel anders uitzien dan de boeken die we nu lezen. Daarna gaan ze zelf aan de slag met een ganzenveer en eventueel met zegellak.

Jouw Den Haag (groep 6 tot en met 8, eventueel brugklas)

In deze les leren leerlingen meer over het Haags Gemeentearchief. Wat is een archief eigenlijk? En wat wordt daar allemaal bewaard? We doen een speurtocht in het depot en maken opdrachten met plattegronden en foto’s. Als het mogelijk is, passen we de opdrachten aan op de omgeving van de school.

Lessen voor het voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs zijn onderwijsprogramma’s op maat. Neem voor alle mogelijkheden contact met ons op.

Meer informatie onderwijspogramma's

Heeft u vragen over de onderwijsprogramma’s? Of over de mogelijkheden voor een programma op maat? Neem contact met ons op

Blijf op de hoogte