Voor de serie 'Geloven in verandering' gingen we in gesprek met Defne en Erik Peters, eigenaren van Cafe Loft, een onderneming met een sociaal en spiritueel doel, gevestigd in de voormalige christelijk-gereformeerde Jeruzalemkerk aan het Pomonaplein in Den Haag. Defne en Erik Peters, eigenaren van Café Loft, in de voormalige Jeruzalemkerk in Den Haag.

De energie spat er vanaf bij de ontmoeting met het jonge stel. Defne en Erik Peters zijn in 2017 een groot avontuur aangegaan door de voormalige Jeruzalemkerk op het Pomonaplein te kopen. Door (ook zelf) ongelofelijk hard te werken, is het imposante kerkgebouw nu getransformeerd tot L.O.F.T., oftwel Cafe Loft, gericht op gezond eten, met fair trade koffiebranderij en chocolaterie, yogaschool, food & gift store en egrote expositieruimtes voor kunst.

Spirituele reis

Een uitdaging, zeker in corona-tijd. Maar het allergrootste avontuur is volgens het jonge echtpaar het volhouden van de spirituele reis, die achter het project schuilgaat.

Defne Peters:

“Alle wereldleiders hebben het nu vooral over de afstandssamenleving als het nieuwe normaal, terwijl wij met L.O.F.T. juist de verbinding centraal stellen. We bouwen met L.O.F.T. aan een community.” 

In de nu warme, gezellig en stijlvol ingerichte kerk met een grote keuken en vele tafeltjes gaat het over bewustzijn, en dus bewuste keuzes, zeker wat betreft voedsel en omgang met de omgeving. Defne - die ook een groot restaurant bezit in Rotterdam - en Erik staan in elk opzicht met beide benen op de grond als ondernemersgezin, maar delen een ideaal: mensen samen brengen, verhalen delen, een gemeenschap mogelijk maken.

Inspiratie uit Zuid-Afrika

Hun droom begon enkele jaren geleden tijdens een reis door Zuid-Afrika. In Johannesburg zagen ze dat oude industriële gebouwen veranderd waren tot trefpunt van mensen uit alle culturen, die elkaar vonden in een gezonde en bewuste leefstijl. Terug in Nederland vond het stel via de website kerkelijk erfgoed de gereformeerde Jeruzalemkerk.

Het verkopende kerk-comité, dat moest beslissen tussen verschillende kapitaalkrachtige kopers waaronder Albert Heijn, gunde de kerk toch bewust aan Erik en Defne. Voor een schappelijk bedrag werden zij de eigenaars, daarbij praktisch en financieel geholpen door onder andere familie en vrienden, die in hun project geloven.

Goede relatie met het kerkcomité  

Vanaf het begin was de relatie tussen het kerkcomité en kopers erg goed. Het stel ging meteen naar de laatste en voor vele kerkbezoekers emotionele afscheidsdiensten in de kerk.

Omdat in protestantse kringen geen sacrale verbinding wordt gelegd tussen God en het gebouw, werd de kerk door het comité zonder veel moeite opgeleverd. Bij katholieken moet een kerk eerst ‘ontheiligd’ worden door een priester en duurt het vaak lang voordat alle beelden en andere heiligdommen een goede plek hebben gevonden.

In de Jeruzalemkerk namen Defne en Erik alleen het orgel, een piano en de vleugel over, die goed bij het moderne interieur past. De kerkbanken hebben via verkoop een mooie tweede leven gekregen.

Eigen bruiloft

Ruim een jaar na de laatste gereformeerde dienst vierden zij hun eigen bruiloft in het getransformeerde kerkgebouw, en kon de hele buurt meegenieten van de ceremonie en het feest. De verbinding tussen verleden en heden bleek harmonieus gemaakt.

Corona impact

De Corona-pandemie kwam hard aan. Als ervaren ondernemer zette Defne meteen in op bezorgdiensten en het buitenterras. Buurtbewoners blijven hun steunen. Naast het ouderschap van peuter Joshua is het stel nu druk bezig om hun eigen huis af te bouwen in een afgesloten gedeelte van de kerk.

Adempauze

De situatie is niet gemakkelijk voor horeca-ondernemers zoals zij, maar de gedwongen sluiting levert ook een adempauze op voor hun verbouwing. Defne:

“Een leerpunt van de afgelopen jaren voor mezelf is, dat je soms dingen misschien wat meer moet spreiden, als je het vol wil houden. We wilden alles tegelijk, onze droom, een gebouw, de renovatie, een gezin, en dat is best veel, zeker als de zorgen van de pandemie er dan nog overheen komen.”

Ondanks de tegenslagen is hun ideaal voor L.O.F.T. niet aangetast. Erik:

”Uiteindelijk, en dat klinkt misschien raar met zo’n mooi gebouw, is het onze droom om in een camper te wonen en de wereld rond te trekken. We zijn al aan het kijken of we er eentje kunnen vinden met vier bedden erin. Niet om duizenden kilometers te consumeren, maar om rond te trekken en verhalen te delen met anderen die in hetzelfde geloven als wij. Om op die manier de community rondom L.O.F.T. steeds groter te maken. En dan hier steeds weer terug te komen.”


 Leuk artikel? Lees dan het verhaal achter de Jeruzalemkerk, een van onze andere Verhalen van de stad en blogs, of ga naar onze achtergrondinformatie over de serie 'Geloven in verandering.'