Op filmbeelden van Den Haag in oorlogstijd duikt meerdere keren dezelfde man op.  Hij heeft een camera en draagt vaak een alpinopet. Wie is deze man? Het Haags Gemeentearchief riep de hulp in van het publiek om hier achter te komen. Inmiddels weten we wie deze man is.

Wie is deze man?

Gedurende onze zoektocht naar onbekende filmbeelden van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog, hebben we veel bewegend beeld bekeken. En op een geven moment viel ons wat op.

Een man met camera

Een man met een camera, om precies te zijn. Hij heeft een bril en vlasbaardje, en draagt soms een alpino petje en een shawl. We kwamen hem zo vaak tegen, dat we enorm nieuwsgierig zijn geworden.

Wie is deze man? 

Bij grote gebeurtenissen

We komen hem tegen in deel 4 en deel 5 van de amateur opnamen van Dick Laan, gefilmd tijdens de Tweede Wereldoorlog in de periode rond de bevrijding. De man verschijnt vaak onverwachts in beeld en het feit dat Dick Laan zijn camera op hem richt, doet vermoeden dat ze elkaar kennen. Waarschijnlijk zijn al deze beelden gemaakt op 7 mei 1945, aangezien we onze onbekende man ook tegenkomen in de buurt van andere grote gebeurtenissen op die dag, zoals de arrestatie van het Belgische NSB-kopstuk Robert van Genechten op het Louis Couperusplein. 

Het feit dat we hem terugzien tijdens een redactievergadering en in gezelschap van andere verslaggevers, suggereert dat hij journalist is. 

De man is ook terug te zien in de rushes uit het Imperial War Museum. We denken dat die beelden ook door Dick Laan gemaakt zijn, of in ieder geval door een filmer die bij precies dezelfde gebeurtenissen was als Dick Laan. 

We komen de man wederom tegen op 8 mei 1945 tijdens de aankomst van de eerste Canadezen en op de bevrijdingsbeelden van Den Haag in gesprek met een Canadese kapitein. 

Uw hulp gevraagd

We zijn nieuwsgierig en dus vragen we uw hulp in. Herkent u deze man of heeft u een vermoeden wie hij is? Of kent u iemand die wellicht meer over hem zou kunnen vertellen? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.