Sinds 2013 biedt het Haags Gemeentearchief ge├»nteresseerden de mogelijkheid archiefstukken online op te vragen. Vandaag werd de twee miljoenste scan gemaakt.

2 miljoenste scan op verzoek

Op de negende verdieping van het Stadhuis zit de afdeling archiefondersteuning van het Haags Gemeentearchief. Een team van tien mensen is hier dagelijks druk bezig met het verwerken van digitaliseringsaanvragen. Die aanvragen komen inmiddels uit de hele wereld en het aantal blijft groeien.

Wereldwijd

Tot 2013 moest iedereen die een niet gedigitaliseerd archiefstuk wilde inzien, naar de studiezaal van het Haags Gemeentearchief komen. 'Best een drempel als je niet in Den Haag woont, ' beaamt Chaib Hakil, hoofd van het team dat onder meer verantwoordelijk is voor het verwerken van de aanvragen. Hij is blij dat inmiddels mensen uit de hele wereld digitale stukken kunnen opvragen. 'En het gebeurt ook,' vertelt hij enthousiast. 'We krijgen veel verzoeken uit het buitenland.'

Twee miljoenste scan

De meeste verzoeken betreffen het rechterlijke archief, oud-archief en oud-notarieel archief. De twee miljoenste scan komt uit het oud-archief van de Gemeente Den Haag 1313-1815. Het gaat om "declaraties van de gerechtsboden, ingekomen bij de Secretarissen en door deze voldaan, wegens het aflezen der geboden voor de Rooms Katholieke huwelijksvoltrekkingen, 1722-1739", inventarisnummer 970. Een mijlpaal, waar Hakil gepast trots op is.

Handwerk

Het team werkt volgens het principe "eerst komt, eerst maalt" en heeft beschikking over verschillende scanners. Een boekscanner, flatbed scanner voor losse blaadjes en sinds kort ook een A0 scanner voor groot formaat, zoals bouwtekeningen. 'Het digitaliseren van archiefstukken kan een week tot een maand duren,' legt Hakil uit. 'Afhankelijk van het aantal verzoeken en hoeveel documenten er per verzoek gescand moeten worden.' Alles is handwerk en nadat de stukken zijn ingescand, moeten ze nog op een server worden gezet. Ook dat kost tijd. 'Je hebt het over zware bestanden, daar kunnen drie tot vier dagen overheen gaan.'

Voor iedereen

Gelukkig snijdt het mes aan twee kanten, want vanaf het moment dat een archiefstuk in opdracht is gedigitaliseerd, is het voor iedereen digitaal beschikbaar in ons archievenoverzicht. En wie direct inzage in een archiefstuk wil hebben? 'Die is nog steeds van harte welkom op onze studiezaal,' zegt Hakil lachend.

Meer weten over digitaliseren op verzoek? U leest er alles over onder archiefstukken digitaal laten maken.