Met de tentoonstelling “WEG WEZEN! Den Haag in beweging” brengt het Haags Gemeentearchief een ode aan de bewegelijkheid van de stad. Aanleiding van de tentoonstelling is het 15 jarige bestaan van de Tramtunnel.  Tentoonstelling in de Galerij | Foto: Robin Butter

De tentoonstelling toont niet alleen een nostalgisch beeld van Den Haag met het veranderend stadsbeeld. Posters (affiches), tekeningen, foto’s en reclamefolders uit de collecties van het Haags Gemeentearchief geven ook letterlijk een beeld van mobiliteit in Den Haag. “WEG WEZEN!” verwijst dan ook naar zowel de ontwikkeling van de immer groeiende verkeersdrukte in de stad, als de groeiende mogelijkheden van transport.

Internationale stad

De tentoonstelling begint met een foto van de eerste tram 6 die op 19 oktober 2004 volgens dienstregeling door de tramtunnel reed. Daarna volgt een serie affiches die het treinverkeer laat zien. Internationale reclame-uitingen onderstrepen het belang van Den Haag als internationale stad.

Bedrijvigheid

Vervolgens komt de auto aan bod; veel grote automerken hadden eigen verkooppunten en garages in Den Haag, zoals de affiches van Renault en Autopalace en de reclamefolders van Citroën en Chevrolet laten zien. Belangrijke Haagse firma’s als Vredestein en Shell zijn ook vertegenwoordigd in de tentoonstelling.

Dichtslibbende binnenstad

Via de motorfiets en de solex gaan we naar de met auto’s dichtslibbende binnenstad met parkeerplaatsen op het Binnenhof en het Plein. Protestplaten brengen ons bij de fietsers. Van de fietsers gaat de tentoonstelling naar Veilig Verkeer Nederland waarna kort stil wordt gestaan bij de vliegtuig- en vliegveldgeschiedenis van Den Haag. Meubelfabriek Pander maakte immers Haagse vliegtuigen en met Ypenburg had Den Haag een redelijk vliegveld aan de rand van de stad. De tentoonstelling sluit af met de wegen, doorbraken en tramviaducten.

De tentoonstelling “WEG WEZEN! Den Haag in beweging” is samengesteld in samenwerking met de afdeling Mobiliteit van de Gemeente Den Haag en tot medio januari 2020 te bezichtigen in De Galerij, op station Spui in de tramtunnel van Den Haag.