De verkiezing Jonge Archivaris van het Jaar 2019 wordt georganiseerd om jonge archiefprofessionals extra in de spotlights te zetten en daarmee aan te moedigen bij het realiseren van hun plannen. Onze eigen Samantha van As is één van de zeven genomineerden.

Samantha van As in het depot

De verkiezing Jonge Archivaris is een jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door JONG archivarissen, een netwerk voor aankomende en startende archiefprofessionals, die vijf jaar of korter geleden zijn afgestudeerd met een diploma Archivistiek A/B. Voor deze verkiezing is JONG archivarissen opzoek naar jeugdige collega's met lef, een frisse blik en een vernieuwende bijdrage. Archivarissen die zien wat nodig is voor hun organisatie en directe omgeving om digitaal bestendig te kunnen zijn en anderen daarvoor weten te motiveren.

Laat je zien

Het thema van dit jaar is “Zichtbaarheid?! Laat je zien!” Met een continue veranderend vakgebied, waarbinnen de digitalisering ons steeds meer mogelijkheden biedt, kunnen archivarissen niet langer alleen maar binnen de veilige muren van hun eigen archiefinstelling blijven opereren. Zichtbaarheid en herkenbaarheid zijn belangrijker dan ooit om anderen te laten zien welke fascinerende erfgoedcollecties wij als archiefinstellingen beheren. Steeds meer ligt binnen archiefinstellingen de nadruk op digitale dienstverlening, social media, communicatie en educatie. Deze kanalen worden als maar intensiever ingezet om erfgoedcollecties breder (digitaal) zichtbaar te maken, buiten de muren van de archiefinstellingen.

Pareltje

Ellen van der Waerden, gemeentearchivaris van Den Haag, is degene geweest die Samantha heeft voorgedragen. Ze is blij met de nominatie.

Samantha blinkt uit in vakkennis, eigen initiatief en een zeer brede interesse. Ze inventariseert archieven, houdt voor het HGA het overzicht bij van nog niet geïnventariseerd materiaal en zorgt voor de prioritering hierin, stelt in overleg met collega’s verbeteringen voor op het gebied van de registratie van onze archieven in MAIS-Flexis, draait zelfstandig studiezaaldiensten, doet onderzoek in de archieven bij complexe vraagstukken én heeft de projectleiding op zich genomen van het project ‘Archief Inclusief’ waarin we actief met migranten en migrantenorganisaties samenwerken om hun archieven en verhalen in onze collectie op te kunnen nemen. Ze doet dit ‘op niveau’, besteedt aandacht aan een stevige conceptuele basis maar excelleert ook in de uitvoering: zoekt naar verschillende strategieën om groepen te benaderen, heeft daarbij gevoel voor processen en verschillen in culturen, maar ze zoekt ook de expertise en samenwerking van en met andere gemeentelijke diensten op dit onderwerp. Samantha is actief, leergierig, consciëntieus, betrokken en bovendien een hele plezierige collega. Kortom: een parel die we niet meer kwijt willen!

Stemmen

Samantha zelf was totaal verrast over de nominatie. Haar plaatsing op de shortlist met nog zes andere jonge archivarissen uit heel Nederland noemt ze 'surealistisch'.

Voor de verkiezingen zijn twee prijzen te winnen, een vakjuryprijs en een publieksprijs. Voor die laatste kan nog tot vrijdag 31 mei gestemd worden op de website van JONG archivarissen.

De prijsuitreiking van beide prijzen vindt plaats tijdens de Archiefdagen op maandag 3 juni 2019 in Gouda.