Nieuwe scans en verbeterde beschrijvingen van de gezinskaarten van Den Haag en Loosduinen over de periode 1913 – 1939 zijn vanaf nu online te raadplegen.

Gezinskaart familie Ment Floor Hus en Alida BuitenhekGezinskaart familie Ment Floor Hus en Alida Buitenhek

Ruim een half miljoen extra namen vindbaar

De gezinskaarten van Den Haag en Loosduinen uit de periode 1913 – 1939 waren al digitaal beschikbaar, maar de kwaliteit van oude scans voldeed niet meer aan de wensen van de huidige tijd. De oude serie scans was onvolledig en er zaten fouten in de indexering, waardoor de zoekresultaten soms onbetrouwbaar waren. De gezinskaarten zijn nu in kleur en in hoge kwaliteit gescand. Door dubbele invoer en intensieve controle is de kwaliteit van de beschrijvingen veel beter geworden. Bovendien zijn nu alle namen op de kaart overgenomen, waardoor de nieuwe database veel vollediger is dan de oude: in totaal zijn er ruim een half miljoen extra namen vindbaar.

Geen scan wanneer iemand mogelijk nog in leven is

Uiteraard vinden we de privacy van de mensen die op de kaarten genoemd worden belangrijk. Daarom wordt de scan van een gezinskaart niet getoond wanneer daarop iemand staat die mogelijk nog in leven is. Wanneer aangetoond kan worden dat een persoon is overleden, dan kan een aanvraag voor het vrijgeven van de scan worden ingediend.

In de toekomst hoopt het Haags Gemeentearchief zijn database te kunnen vergelijken met gegevens over inmiddels overleden personen van het CBG en de website Oorlogslevens. Daarna zullen we nóg meer scans online kunnen tonen.

VeleHanden maken licht werk

Het Haags Gemeentearchief heeft dit project met hulp van het crowdsourcingsplatform VeleHanden kunnen realiseren. VeleHanden is een crowdsourcingwebsite van Picturae waar archieven en musea hun gedigitaliseerde maar nog niet beschreven collecties aanbieden aan het grote publiek. Doel is om op deze manier collecties te laten beschrijven en doorzoekbaar te maken en te zorgen dat deze snel online komen. Omdat ‘indexeren’ uitermate tijdrovend is, wordt hiervoor een beroep gedaan op vrijwilligers die het leuk vinden om met historische documenten aan de slag te gaan. Vele handen maken immers licht werk.

In anderhalf jaar klaar, dankzij vrijwilligers

In maart 2020 konden vrijwilligers via de website VeleHanden aan de slag met de gezinskaarten van Den Haag. We hadden niet gedacht dat we al zó snel klaar zouden zijn met het beschrijven en beschikbaar stellen van de ruim 500.000 gezinskaarten. Het Haags Gemeentearchief is blij met het geweldige resultaat van het VeleHanden-project. We willen de honderden vrijwilligers die zich voor dit project hebben ingezet hartelijk danken. Zonder hen was dit allemaal niet zo snel mogelijk geweest.

Iedereen die op zoek is naar informatie over zijn familie en familiegeschiedenis in Den Haag heeft nu thuis online toegang tot deze belangrijke bron.

Gezin Ment Floor Hus en Alida Buitenhek die op de eerder getoonde gezinskaart beschreven staan, fotograaf Jeroen Dijkhuizen, 1908Gezin Ment Floor Hus, geboren op 6-9-1871, en Alida Buitenhek, geboren op 26-10-1871. Kinderen: 1. Dirkje, geboren op 1-1-1896, 2. Pieter Cornelis, geboren op 23-2-1898, 3. Matthijs, geboren op 28-10-1901, 4. Ment Floor, geboren op 26-2-1908, 5. Dirk, geboren op 31-12-1911 (niet op foto), 6. Arendje, geboren op 28-1-1915 (niet op foto), fotograaf Jeroen Dijkhuizen, 1908.