Vanochtend lanceerde wethouder Robert van Asten samen met gemeentearchivaris Ellen van der Waerden de nieuwe website van het Haags Gemeentearchief. Een platform dat bijdraagt aan een grotere herkenbaarheid en vindbaarheid van het archief als kenniscentrum en schatkamer van Den Haag en de Haagse geschiedenis.

Lancering nieuwe website Haags Gemeentearchief

Het is rumoerig in de normaal zo rustige studiezaal van het Haags Gemeentearchief. Om tien uur is hier de nieuwe website van het archief officieel gelanceerd door Robert van Asten, wethouder Mobiliteit, Cultuur en Strategie.

Helder en toegankelijk

Ellen van der Waerden, gemeentearchivaris en manager Haags Gemeentearchief, legt uit waarom het tijd werd voor een eigen website.

'Tot voor kort was het Haags Gemeentearchief onderdeel van DenHaag.nl. Daarnaast beheerden we een groot aantal aparte themasites. Het archief wil haar bezoekers heldere en toegankelijke informatie bieden over haar activiteiten en de archieven en collecties die we beheren. Binnen de veelheid van gemeentelijke informatie en al die losse sites kwam dit niet tot haar recht. '

Veelkleurigheid en verbinding

De missie van het college van B&W is de veelkleurigheid van de stad te laten zien en de verbinding tussen bewoners te stimuleren. De nieuwe website van het Haags Gemeentearchief draagt hieraan bij door het overzichtelijk documenteren en presenteren van de geschiedenis van de stad en van de mensen die er wonen. Daarnaast zet het archief sterker in op social media.  Van der Waerden, 'Veel mensen bereik je in eerste instantie via Twitter, Instagram of Facebook, vanaf daar helpen we ze hun weg naar onze website te vinden.'

In de nieuwe website is het Haagse gedeelte van archieven.nl opgenomen, als mede de beeldcollectie, straatnamendatabase en bibliotheekcatalogus. Ook is er een nieuwe koppeling naar Delpher gemaakt. Projectleider Ron van den Bos geeft aan dat het komende jaar de website nog meer wordt uitgebreid. "Zo werken we aan een digitaal platform voor onderzoekers en een chatfunctie om geĆÆnteresseerden nog beter van dienst te kunnen zijn."

Wethouder Robert van Asten is enthousiast. 'De rijkdom van het online archief is enorm. Te veel mensen realiseren zich dat nog niet.' Hij is blij met de nieuwe website van het Haags Gemeentearchief die "het oude" ontsluit.