De collectie schildersbrieven in het depot van het Haags Gemeentearchief is wellicht een van de best bewaarde geheimen van het archief. Tot nu toe. Want vanaf heden is de collectie vindbaar op onze website. Daarmee maken we voor iedereen zichtbaar wat we hebben.

De collectie schildersbrieven van het Haags Gemeentearchief is een verzameling brieven van voornamelijk Haagse School kunstenaars. De brieven zijn verkregen via veilingaankopen en schenkingen. De beschrijvingen (index) van de brieven was tot voor kort alleen te vinden op de studiezaal. Nu de index online is geplaatst, zijn de schildersbrieven ook buiten het archief te vinden.

Boodschappen en doodles

En dat is goed nieuws, want de collectie is een prachtige verzameling van brieven van en aan beroemde schilders uit de periode 1810-1954. De brieven tonen in veel gevallen de mens achter de kunstenaar, een die klaagt, boodschappen doet en doodles maakt.

Naast het online plaatsen van de index zijn de beschrijvingen waar nodig gecorrigeerd en aangevuld. Een aantal brieven is gedigitaliseerd, waaronder die van Isaac Israëls, Willem Witsen en Jan Toorop.

Buitenlandse en aparte collecties

Naast de algemene collectie schildersbrieven bezit het Haags Gemeentearchief ook een collectie buitenlandse schildersbrieven, evenals collecties verzameld door o.a. de kunsthandel Maison Artz in Den Haag, Claudine Bienfait, Margaretha Meijboom, van Mastenbroek en Hardenberg.

Zoeken op achternaam

Wie online in het archievenoverzicht zoekt op achternaam van een schilder, komt op de beschrijving van diens schilderbrieven. Vervolgens kan hij een digitaliseringsverzoek indienen of de brieven online ter inzage aanvragen op onze studiezaal.

De schildersbrieven zijn alfabetisch geordend en te vinden onder de volgende toegangsnummers:

8001-01 Overige Verzamelingen 2 – Schildersbrieven
8002-01 Overige Verzamelingen 2 - Schildersbrieven - Collectie Artz-de Waard
8003-01 Overige Verzamelingen 2 - Schildersbrieven - Collectie Bienfait
8005-01 Overige Verzamelingen 2 - Schildersbrieven - Verzameling van J.H. van Mastenbroek
8006-01 Overige Verzamelingen 2 - Schildersbrieven - Verzameling L. Hardenberg
8007-01 Overige Verzamelingen 2 - Schildersbrieven - Buitenlandse