De afdeling Monumentenzorg van de gemeente Den Haag presenteert van 19 juli tot 13 september de tentoonstelling ‘Een lust voor het oog’ in de verlichte panelen in het Atrium van het stadhuis. Deze tentoonstelling is gemaakt bij de publicatie in de VOM-reeks; ‘Een lust voor het oog’- 25 Haagse kerken. Luchtfoto met de Grote of Sint Jacobskerk

Kerken zijn belangrijke oriëntatiepunten

Den Haag bezit meer dan honderd kerken. Vooral de grote kerken met hun hoge torens zijn al van
verre zichtbaar en vormen daardoor belangrijke oriëntatiepunten in de wijken. Heel bekend zijn de oude middeleeuwse kerken zoals de Kloosterkerk en de Grote of Sint Jacobskerk en de imposante neogotische kerken aan de Parkstraat en de Elandstraat uit de negentiende eeuw.

Imposante interieurs

Minder zichtbaar maar net zo belangrijk is de binnenkant. Kosten noch moeite zijn gespaard om
de interieurs van de kerken zo mooi mogelijk in te richten. Deze tentoonstelling laat u kennismaken met een wereld vol onvermoede pracht en praal van verfijnde kerkschatten en met de koele eenvoud van stenen vloeren en houten banken.

Diverse manieren van decoreren

De beelden tonen ook hoe zeer de katholieke, protestantse, joodse en islamitische interieurs van elkaar verschillen en hoe de ideeën en religieuze gevoelens steeds weer op een andere wijze zijn vertaald.

Meer lezen?

In het boek ‘Een Lust voor het Oog - 25 Haagse kerken’ kunt u nog veel meer informatie vinden. Het boek is in april 2021 bij uitgeverij Verloren verschenen en verkrijgbaar in de boekhandel. Deze publicatie in de VOM-reeks is een gezamenlijke uitgave van de gemeente Den Haag en de Stichting Publicaties Haags Erfgoed.

Schuilkerk aan de Juffrouw Idastraat, foto Dienst Stedelijke Ontwikkeling (Tom Verhaar), 1992