Het is lente en langzaam gaat de samenleving weer van het slot. Reden genoeg voor het Haags Gemeentearchief om vanaf 10 mei uit te pakken met de fleurige tentoonstelling “Bloemenzee!” vol Haagse bloemenpracht in De Galerij, de vaste tentoonstellingsruimte in de tramtunnel op Station Spui. Affiche Tentoonstelling 1930 | vervaardiger onbekend, Collectie Haags Gemeentearchief

Stadspromotie

Om de stad extra aantrekkelijk te maken voor toeristen, dagjesmensen en buitenlandse bedrijven profileert Den Haag zich logischerwijs als ‘internationale stad van vrede en recht’. Vijftig, zestig jaar geleden, werd uiteraard ook aan stadspromotie gedaan, toen lag de focus op Den Haag als stad van bloemen en groen. De stad heeft dan ook een rijke bloemenhistorie met bloemenweken, bloemencorso’s, bloemtentoonstellingen en een Koninklijke Zoölogisch-Botanische Tuin.

Den Haag Bloemenzee

Zo vond van 1951 tot 1958 jaarlijks het zomerevenement Den Haag Bloemenzee plaats. Dit gebeuren duurde een week en er werden tal van activiteiten georganiseerd. Bij veruit de meeste hiervan stonden bloemen centraal. Zo waren er wandelingen door parken, kindercorso’s, bloemententoonstellingen en etalagewedstrijden.

Bloemencorso

Het spectaculaire sluitstuk van het evenement was het grote bloemencorso waarin een stoet van versierde voertuigen van wel 5 kilometer lang stapvoets door Den Haag trok. De bloemenkoningin stond in alle festiviteiten centraal. Zij werd door de burgemeester geïnstalleerd en reed de eerste jaren vergezeld door haar hofdames op een praalwagen de stad binnen.

Bloembakken

Een overblijfsel van Den Haag Bloemenzee zijn de bakken vol bloemen door de hele binnenstad. Zo worden de Haagse stoepen, lantaarnpalen en gevels iedere zomer weer opgefleurd.

Koninklijke Zoölogische en Botanische Tuin

Naast het vermaak werd de bloem in Den Haag ook wetenschappelijk bestudeerd. Bijvoorbeeld in de ‘Koninklijke Zoölogische en Botanische Tuin’, zoals de Haagse dierentuin (1863 – 1943) vroeger officieel heette. Dat betekende dat er niet alleen bijzondere dieren, maar ook bijzondere planten bekeken konden worden. In de grote plantenkas was bijvoorbeeld een exemplaar van de grootste waterlelie ter wereld, de Victoria Regia te vinden. In de dierentuin werden ook regelmatig speciale bloemententoonstellingen georganiseerd.

Den Haag, de groene stad

Den Haag is ook een groene stad waar nog steeds jaarlijks een rozententoonstelling georganiseerd wordt in het Westbroekpark en waar de Japanse Tuin in Clingendael gedurende de maand dat hij open is, duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland trekt.

De tentoonstelling

De tentoonstelling “Bloemenzee!” bestaat uit een verzameling van affiches, foto’s en reclamefolders, allemaal met bloemen in hoofdrol. Het grootste gedeelte van de getoonde materialen is afkomstig uit de eigen collecties van het archief. De buitenlandse bloemenaffiches zijn onderdeel van de affichecollectie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten die zich bij het Haags Gemeentearchief bevindt. Twee afbeeldingen zijn afkomstig uit de collecties van het Rijksmuseum.

Praktische informatie

De tentoonstelling "Bloemenzee!" is vanaf 10 mei te zien in De Galerij in de tramtunnel op station Spui. Dit station ligt onder het kruispunt Spui/Grote Marktstraat en is dagelijks geopend van 6.00 uur in de ochtend tot 23.30 uur in de avond. De toegang is gratis.