Vanaf december presenteert Monumentenzorg Den Haag, in samenwerking met het Haags Gemeentearchief, de tentoonstelling "Stadhuizen van Den Haag - 25 jaar stadhuis aan het Spui".

Stadhuis aan het Spui 2009 | Foto DSO Bert Mellink

Zilveren jubileum

Op 8 september 2020 is het precies 25 jaar geleden dat koningin Beatrix het stadhuis aan het Spui officieel opende. Dit zilveren jubileum is aanleiding voor de tentoonstelling "Stadhuizen van Den Haag - 25 jaar stadhuis aan het Spui", georganiseerd door Monumentenzorg Den Haag in samenwerking met het Haags Gemeentearchief.

Door de eeuwen heen

Verdeeld over zestien panelen vertelt de tentoonstelling het verhaal van Haagse stadhuizen en raadzalen door de eeuwen heen. Van de Dagelijkse Groenmarkt naar de Javastraat en het Burgemeester De Monchyplein naar het stadhuis aan het Spui.

Van dorp naar stad

We lezen en zien hoe het dorpsbestuur in het kleinschalige dorpshuys aan de Groenmarkt zich ontwikkelde en uitbreidde naar een stadsbestuur met ambtenaren en een steeds groter wordend stadhuis.

Vasthoudende wethouder en evenementen

Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkeling en realisatie van het stadhuis aan het Spui, die Adri Duivesteijn zijn wethouderschap kostte. Stichting Atrium deelt de highlights van 25 jaar tentoonstellingen en evenementen in het atrium van datzelfde gebouw.

Tweede stadhuis

De tentoonstelling sluit af met het stadskantoor aan de Leyweg, feitelijk een tweede stadhuis met een bijzondere, zwevende trouwzaal.

Materiaal uit diverse collecties

De tentoonstelling is samengesteld met beeldmateriaal uit de collecties van het Haags Gemeentearchief, aangevuld met materiaal van het Haags Historisch Museum en Monumentenzorg Den Haag.

Bekijken

De tentoonstelling is momenteel te zien in het atrium van het Stadhuis. Gezien de corona maatregelen bieden wij de tentoonstelling in aangepaste vorm ook online aan.