In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Landelijk en regionaal vieren we gedurende het gehele jaar 75 jaar leven in vrijheid, omdat we met z’n allen verantwoordelijk zijn om die vrijheid door te geven. Vier je met ons mee? 75 jaar vrijheid | Foto: voedseldroppings 1945, Fotoburo Thuring

Overkoepelend programma Haags Gemeentearchief

Het Haags Gemeentearchief viert 75 jaar vrijheid van Den Haag onder de noemer “De Vrije Stad”. We zetten in op cultuur, educatie en herdenking, onder meer met tentoonstellingen, evenementen, lezingen en publicaties.

Nieuw filmproject "Oorlog in Den Haag"

Voor het Haags Gemeentearchief is 75 jaar bevrijding hèt moment om het Haagse filmmateriaal van de bezetting te presenteren aan alle (oud) inwoners van onze stad en iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Den Haag. In het programma "De Vrije Stad" is dan ook een belangrijke plaats ingeruimd voor het filmproject Oorlog in Den Haag. Dagelijks leven in bewegend beeld, 1940-1945.

Haagse amateurfilmpjes over de Tweede Wereldoorlog gezocht

Bewegende beelden brengen herinneringen naar boven, zorgen voor herkenning, verbazing en ontroering én maken nieuwsgierig. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van al het Haags filmmateriaal dat tijdens de bezetting is geschoten, roepen we de hulp in van alle (oud) inwoners van Den Haag, Voorburg, Leidschendam en Rijswijk.

Oproep aan alle (oud) inwoners Hagenaars en Hagenezen

Heeft u of hebben uw (groot)ouders op zolder, in de kelder of gangkast materiaal liggen waarvan u weet of vermoedt dat dit Haagse bewegende beelden uit de periode 1939 - 1946 bevat? Laat het ons weten.

Opnames van verjaardagen, buitenspelende kinderen of een kerstviering; het gewone, alledaagse leven. Juist dit soort familiefilmpjes zijn van harte welkom, omdat daarvan in onze collectie weinig tot niets is terug te vinden.

U kunt contact met ons opnemen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van "Oorlog in Den Haag", een korte omschrijving van het filmmateriaal dat u aanbiedt en uw contactgegevens.

Gratis ophalen en digitaliseren

Na ontvangst van uw bericht nemen we contact met u op om een afspraak te maken voor het gratis ophalen en digitaliseren van uw materiaal. Ook zullen we u op een later tijdstip vragen om de beelden waar mogelijk toe te lichten. Uiteraard krijgt u uw originele materiaal, inclusief een gedigitaliseerde versie, van ons terug.

Goed om te weten

Het beeldmateriaal zal worden vertoond op onze online kanalen en, indien van toepassing, opgenomen worden in een nieuwe TV documentaire over de oorlog in Den Haag. Na afloop is al het verkregen materiaal onderdeel van de digitale collecties van het Haags Gemeentearchief.