Het honderdjarige bestaan van de radio is aanleiding voor de lezing "Van Klankzaal tot Kurhaus", over de eerste radio uitzending ter wereld vanuit de Beukstraat te Den Haag en de stormachtige ontwikkelingen erna.

Radiostudio van Hanso Idzerda Paul van der Drift, 1920

Op 6 november 1919 gaf de Nederlandse Radio Industrie, het bedrijf van Ir. Hanso Idzerda, met een "Radio Soireé-Musicale" als eerste ter wereld vanuit Den Haag het startsein voor de radio als omroep. Idzerda liet artiesten spelen in zijn klankzaal aan de Beukstraat, maar zou al snel ‘lijntjes leggen’ naar het Kurhaus, Palais de Danse en het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen. Zo verbond hij het Haagse culturele leven met luisteraars in Nederland en Engeland.

Spreker

Dr. Philomeen Lelieveldt is muziekhistoricus en doceert mediageschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2004 publiceert zij over de muziekgeschiedenis van de radio. Haar hoofdstuk over honderd jaar klassieke muziekprogrammering op de radio, verschijnt in het boek "Radio, een cultuurgeschiedenis" (H. Wijfjes red.) dat ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de radio uitkomt.

Praktische informatie

Wanneer: woensdag 27 november van 12.30 uur tot 13.15 uur
Waar: Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui
Toegang: gratis, wel even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.