Dinsdag 21 mei is er tussen 12.30 - 13.15 uur weer een gratis lunchlezing in de Centrale Bibliotheek. Deze keer over de geschiedenis en het belang van de Haagse grachtengordel.

Ets brug over het Spui
Ets van de brug over het Spui nabij de Nieuwe Kerk (1700) | Collectie Haags Gemeentearchief

Hoewel Den Haag als regeringsplaats kwetsbaar was, kreeg het geen ommuring. Die werd geassocieerd met een stedelijke status, en dat stuitte bij andere Hollandse plaatsen op verzet. Het werd een grachtengordel, aangelegd in 1613-1619. De militaire betekenis was betrekkelijk, maar voor de ontwikkeling van Den Haag hadden de grachten een verstrekkende betekenis. Zij bepaalden hoe Den Haag zich in de komende eeuwen zou ontwikkelen.

Spreker

Onze spreker is Kees Stal, oud-medewerker van het Haags Gemeentearchief. Kees publiceerde onder meer over de stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad, zoals in het boek Den Haag in kaart gebracht (1998) en de driedelige uitgave Den Haag, geschiedenis van de stad, die in de jaren 2004-2005 verscheen.

Wanneer: dinsdag 21 mei, 12.30 - 13.15 uur
Waar: Studio B, eerste etage Centrale Bibliotheek (Spui 68, 2511 BT Den Haag)