Tijdens de lezingen gaat architectuurhistoricus Marcel Teunissen in op het grote succes van het zogenaamde woonhotel in Den Haag tussen de twee wereldoorlogen.
Vanwege de grote belangstelling wordt deze lezing op twee data gegeven. 19 februari is volgeboekt. Voor 20 mei zijn er nog plaatsen beschikbaar.

1933, Benoordenhoutseweg 24-39, huize Boschzicht | collectie prentbriefkaarten Haags Gemeentearchief

Hoogtepunt van woonhuisarchitectuur

Tijdens de vroege bloeiperiode van de bouwstijl van de Nieuwe Haagse School - kort na de Eerste Wereldoorlog - werd in Den Haag een nieuw type woongebouw ge├»ntroduceerd.  Architectuurhistoricus Marcel Teunissen gaat in op het grote succes van het zogenaamde woonhotel. Deze gebouwen mogen worden gerekend tot de hoogtepunten van de woonhuisarchitectuur van het Haagse interbellum.

Wonen in weelde

De behoefte aan wooncomfort was groot en een aanzienlijk deel van de elite wilde in de periferie van de binnenstad wonen. Het door internationale voorbeelden geïnspireerde woonhotel vormde namelijk het stedelijk alternatief voor het wonen in een villa.

Op ideologische grondslag gebouwd

Het betrof een soort, vaak op ideologische grondslag gebouwde serviceflat, waarin bewoners gebruik konden maken van tal van individuele en collectieve voorzieningen. Te denken valt aan een restaurant, een bibliotheek, een wijn- en bierkelder, een biljartkamer, boodschappen- en spijsliftjes, vuilstortkokers en aparte logeervertrekken. Tevens werden de nieuwste bouwtechnische inzichten toegepast en werden de appartementen voorzien van allerlei nieuwe gemakken. De huren waren fors, maar daar kreeg de bewoner wel wat voor terug.

Gelijktijdige expositie Nieuwe Haagse School architectuur

Vooraf of na afloop van de lezing kunt u een bezoek brengen aan de beknopte expositie over Nieuwe Haagse School architectuur die Afdeling Monumentenzorg heeft ingericht in het Historisch Informatie Punt op etage 4 van de Centrale Bibliotheek.

Spreker Marcel Teunissen

Marcel Teunissen is architectuurhistoricus, gepassioneerd spreker en schrijver van het prachtige boek "100 jaar Nieuwe Haagse School'. Hij neemt u in deze lezing mee naar bekende en minder bekende woonhotels, waaronder Huize Boschzicht (1920), Wilshout (1926), Arendsburg (1926), Zorgvliet (1927), de Hogenhout (1930), de Willemsparkflat (1931), Duinwijck (1932) en parkflat Marlot (1934).

Praktisch informatie

Wanneer:

  • woensdag 19 februari van 12.30 tot 13.30 uur (volgeboekt)
  • woensdag 20 mei van 12.30 tot 13.30 uur

Waar: Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui
Toegang: gratis, wel even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.