In 2023 wordt de 100 jarige sterfdag van Louis Couperus herdacht. Couperus was een uniek persoon die op een originele manier vormgaf aan zijn leven en vijftig prachtige boeken heeft geschreven.
Deze gratis lezing vindt plaats op donderdag 5 oktober, van 17.30 - 18.30 uur bij Podium B in de Centrale bibliotheek aan het Spui.

Louis Couperus prent circa 1923 naar van WelieLouis Marie Anne Couperus; (1863-1923) prent, circa 1923, vervaardiger onbekend
(naar Antoon van Welie). Collectie Haags Gemeentearchief

 

Non-binair avant la lettre

De gedachtewereld van Couperus is verrassend eigentijds. Wie ben je? Je authentieke zelf zijn geldt als het summum van vrijheid. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk? Hoe vrij of onvrij was Couperus? Worden we niet allemaal gevormd door waar we opgroeien en de wereld om ons heen? De uitdrukking ‘non-binair’ verwijst naar de diverse en inclusieve genderwereld van nu. Deze gedachtewereld sluit geheel en al aan bij die van Couperus. In zijn werk komen veel personages voor die fluïde van identiteit zijn en niet makkelijk in een bepaald hokje zijn te stoppen.

Compilatie beelden van de tentoonstelling ‘Louis Couperus, non-binair avant la lettre?’, 2023. © Louis Couperus Museum Compilatie beelden van de tentoonstelling ‘Louis Couperus, non-binair avant la lettre?’, 2023. © Louis Couperus Museum

Over de spreker

Josephine van de Mortel is directeur van het Louis Couperus Museum waar dit jaar t/m 31 december de prikkelende tentoonstelling ‘Louis Couperus, non-binair avant la lettre?’ is te zien.

Aanmelden

Deze lezing in Podium B is gratis en voor iedereen toegankelijk. U moet zich wel aanmelden.  

Meld u aan voor deze lezing