*DEZE LEZING WORDT UITGESTELD, NIEUWE DATUM VOLGT ZO SPOEDIG MOGELIJK* 

Den Haag is de meest 'Indische' stad van Nederland. Voor de tweede wereldoorlog brachten duizenden 'Indischgasten', vooral koloniale ambtenaren, er hun verlof door om zich er na hun pensioen definitief te vestigen. Nadat de Indonesische vrijheidsstrijd een einde aan het koloniale bestuur maakte, verkozen de inwoners van voormalig Nederlands-Indië massaal Den Haag als hun definitieve woonstad. Lezing over de Indische gemeenschap te Den Haag, hoe zij hier werden ontvangen en een nieuw leven hebben opgebouwd.

60.000 Indische Hagenaars

Van oudsher is Den Haag dé stad waar Indische repatrianten op verlof gingen of zich na hun pensioen bij voorkeur vestigden. De stad ademde een Indische sfeer en was daarom erg populair. The place to be, de stad waar je moet zijn. Daar gebeurt het! Den Haag werd ook de favoriete vestigingsplek voor de ruim 300.000 Indische repatrianten die na 1945 tot en met eind jaren zestig uit Indië/Indonesië in Nederland aankomen. Van hen zullen zich hier zo’n 60.000 vestigen.

Indische gemeenschap komt op voor haar rechten!

In de laatste decennia van de twintigste eeuw was Den Haag niet alleen het culturele middelpunt van Indisch Nederland, maar ook het middelpunt van de nasleep van de Japanse bezetting, de bersiapperiode en de koloniale oorlog. Den Haag werd het centrum van Indische belangenorganisaties en het Binnenhof werd menigmaal het toneel van demonstraties. Wil je iets bereiken, dan moet je in Den Haag zijn!

Demonstratie op het Binnenhof door een groep vertegenwoordigers van Stichting Rechtsherstel KNIL, 14 december 1979. Fotograaf Koen Suyk/ANEFODemonstratie op het Binnenhof door een groep vertegenwoordigers van Stichting Rechtsherstel KNIL, 14 december 1979. Fotograaf Koen Suyk/ANEFO

Indisch Den Haag in de moderne tijd

Het is nu 2022. Intussen hebben meerdere groepen nieuwkomers de stad bevolkt en hebben jongere generaties van de Haagse Indische gemeenschap de stad verlaten. Indisch Den Haag voert niet langer meer de boventoon. Echter, zowel bij de Indische gemeenschap áls bij de beleidsmakers is deze reputatie ongeschonden: Den Haag is nog steeds the place to be voor Indische Nederlanders. Maar nu als centrale plaats voor de Indische gemeenschap van herdenking, herinnering en erkenning.

Margaret Leidelmeijer

Margaret Leidelmeijer is coördinator Tentoonstellingen en Kenniscentrum bij het Indisch Herinneringscentrum. Als curator heeft ze meegewerkt aan de in februari geopende tentoonstelling 'ONS LAND – dekolonisatie, generaties, verhalen'. Een gezamenlijke tentoonstelling van het Indisch Herinneringscentrum en het Moluks Historisch Museum in Museum Sophiahof – van Indië tot nu.

Museum Sophiahof- Van Indië tot nu. Fotograaf Sara DonaMuseum Sophiahof- Van Indië tot nu. Fotograaf Sara Dona

Aanmelding

De lezing vindt plaats op donderdag 14 april van 17.30 tot ca. 18.30 uur in Studio B, eerste etage Centrale Bibliotheek, Spui 68, stadhuiscomplex te Den Haag. Deze lezing is gratis en voor iedereen toegankelijk. Aanmelding is verplicht en kan via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.