Den Haag is de 'Weduwe van Indië'. Niet alleen is het de stad van het Indisch erfgoed maar vooral de plek voor herinnering, herdenking en erkenning voor het leed dat de Indische gemeenschap is aangedaan tijdens de Japanse bezetting en dekolonisatie. Margaret Leidelmeier, verbonden aan het Indisch Herinneringscentrum, neemt ons in haar lezing mee naar de koloniale tijd, de dekolonisatie en de periode erna.

Demonstratie op Binnenhof door groep vertegenwoordigers Stichting Rechtsherstel KNIL 14 december 1979. Nationaal Archief, Fotograaf Koen Suyk/ANEFO.Demonstratie op Binnenhof door groep vertegenwoordigers Stichting Rechtsherstel KNIL 14 december 1979. Nationaal Archief, Fotograaf Koen Suyk/ANEFO.

 

Den Haag, centrum van Indisch Nederland

Den Haag en Nederlands-Indië zijn van oudsher onlosmakelijk met elkaar verbonden. De stad is het centrum van het koloniale beleid en is tevens de belangrijkste vertreklocatie voor Indische ambtenaren, KNIL-militairen en mensen uit het Indisch bedrijfsleven. In de residentie ontstaat een gemeenschap van families van oud-Indiëgangers: Indisch Den Haag. In de naoorlogse jaren blijft Den Haag de favoriete vestigingsplek voor de Indische repatrianten.

Erkenning en rechtsherstel

Deze grootste Indische gemeenschap van Nederland drukt niet alleen cultureel maar ook politiek zijn stempel op Den Haag. De Nederlandse regering wordt verantwoordelijk gehouden voor nog niet opgeloste kwesties met betrekking tot de Japanse bezetting en dekolonisatie. De Indische gemeenschap vraagt om erkenning en rechtsherstel.

Indische gemeenschap ooit de grootste van de stad

Nadat Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, arriveerden tussen 1946 en 1964 ruim 60.000 mensen in de Hofstad. Ongeveer de helft vestigde zich hier definitief. In totaal kwamen er 300.000 mensen naar Nederland.

Thans is de Indische gemeenschap niet langer de grootste. Doch bij zowel bij de Indische gemeenschap áls bij de beleidsmakers wordt Den Haag gezien als de centrale stad voor Indisch Nederland. De stad van het Indisch erfgoed, maar vooral ook de plek voor herinnering, herdenking en erkenning voor het leed dat de Indische gemeenschap is aangedaan tijdens de Japanse bezetting en dekolonisatie.

Margaret Leidelmeijer

Margaret Leidelmeijer is coördinator Tentoonstellingen en Kenniscentrum bij het Indisch Herinneringscentrum. Als curator heeft ze meegewerkt aan de in februari geopende tentoonstelling ONS LAND – dekolonisatie, generaties, verhalen, een gezamenlijke tentoonstelling van het Indisch Herinneringscentrum en het Moluks Historisch Museum in Museum Sophiahof – van Indië tot nu.

Margaret Leidelmeijer voor de ingang van Museum Sophiahof. Fotograaf Sara Dona.Margaret Leidelmeijer voor de ingang van Museum Sophiahof. Fotograaf Sara Dona.

Aanmelding

De lezing vindt plaats op woensdagmiddag 12 oktober 2022 van 12.30 - 13.15 uur in Podium B, vijfde etage Centrale Bibliotheek, Spui 68, stadhuiscomplex te Den Haag. Deze lezing is gratis en voor iedereen toegankelijk. Aanmelding is verplicht. 

Meld u aan voor deze lezing