Op 13 februari neemt Dirk Jan Jonker u tijdens onze avondlezing mee in het verhaal van De Stijkelgroep, een van de eerste verzetsgroepen in Nederland. 1947, Plechtige uitvaart van leden van de Stijkelgroep | Foto: Persbureau van den Heuvel

Al onze lezingen in 2020 staan in het teken van 75 jaar Vrijheid in Den Haag. De lezing op donderdag 13 februari vertelt het belangrijke verhaal over De Stijkelgroep.

Verzamelen van militaire informatie over de bezetter

De Stijkelgroep was één van de eerste verzetsgroepen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Al in 1941, nog voor het verzet zich in ons land had weten te organiseren, verzamelde dit diverse gezelschap militaire informatie over de Duitse bezetter.

Beginnersfouten leiden tot infiltratie in de groep

Han Stijkel had contact met verschillende andere plaatselijk actieve illegale groepen die geheime informatie verzamelden en onderling uitwisselden. Hij was een van de initiatiefnemers tot wat later De Stijkelgroep werd genoemd. Omdat leden van de groep de nodige beginnersfouten maakten, konden Nederlandse handlangers van de Duitse Sicherheitsdienst infiltreren.

Erebegrafenis in 1947 na doodvonnis tijdens de oorlog

In september 1942 sprak het Nazi Reichskriegsgericht te Berlijn 39 doodvonnissen uit. Han Stijkel werd als eerste omgebracht. In 1947 werd toestemming gegeven de stoffelijke overschotten van Berlijn naar Nederland over te brengen. De foto uit de collectie van het Haags Gemeentearchief van 1 augustus 1947, toont de plechtige begrafenisstoet naar begraafplaats Westduin te Den Haag.

Spreker Dirk Jan Jonker

Dirk Jan Jonker is als bestuurslid verbonden aan de Stichting Eregraf Stijkelgroep. De familie van zijn echtgenote zijn nabestaanden van De Stijkelgroep. Daardoor raakte hij betrokken bij de geschiedenis van deze verzetsgroep en wil hij hun belangrijke verhaal doorvertellen.

Praktisch informatie

Wanneer: donderdag 13 februari van 17.30 tot 18.30 uur
Waar: Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui
Toegang: gratis, wel even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HIP logo voor website