In de opmaat tot het jaarthema van 2020, 75 jaar bevrijding, organiseren we op 21 november een boeiende lezing over de geschiedenis van vrouwen in de Nederlandse krijgsmacht.

 Vrouwen in de krijgsmacht

In december 1943 werd in Londen het eerste Nederlandse militaire vrouwenkorps, het Vrouwen Hulpkorps (VHK), opgericht. Dit korps was op initiatief van een aantal Nederlandse vrouwen in Londen tot stand gekomen en had als doel om in de bevrijde gebieden van Nederland hulp te verlenen aan de noodlijdende bevolking.

75 jaar vrouwen bij Defensie

De lezing blikt terug op hoe dit korps tot stand is gekomen, welke problemen zich daarbij voordeden, en welke rol deze vrouwen uiteindelijk hebben gespeeld bij de bevrijding van Nederland. In het kader van de viering van "75 jaar vrouwen bij Defensie" wordt bekeken hoe de positie van vrouwen in de krijgsmacht sinds die periode is veranderd en met welke moeilijkheden vrouwelijke militairen zoal te maken hebben gehad.

Spreker

Kim Bootsma (1992) is promovendus Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2017 rondde zij daar de onderzoeksmaster Modern History and International Relations af met een scriptie over de geschiedenis van de Nederlandse vrouwenkorpsen, waarvoor zij in 2018 de Johanna W.A. Naberprijs voor de beste scriptie op het gebied van vrouwen- en gendergeschiedenis ontving. Sinds september 2017 doet zij onderzoek naar de integratie van vrouwen in de Nederlandse krijgsmacht vanaf de jaren zeventig.

Praktische informatie

Wanneer: donderdag 21 november van 17.30 uur tot 18.30 uur
Waar: Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui
Toegang: gratis, wel even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.