Lezing: Hoe kwam Mondriaan's Victory BoogieWoogie in Den Haag terecht?
De beroemde schilder Piet Mondriaan, één van de oprichters van De Stijl, woonde sinds 1940 in New York. Hij stierf in de vroege ochtend van 1 februari 1944. Het laatste schilderij waar Piet Mondriaan aan werkte was de Victory Boogie Woogie. In 1997 werd dit schilderij door de Nederlandse Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit voor 82 miljoen gulden gekocht van een particuliere eigenaar, de heer S. Newhouse uit New York.
Stef de Niet was eind jaren 1990 bestuursadviseur van Louise Engering, destijds wethouder Cultuur & Financiën. Hij heeft het proces van de aankoop van de Victory Boogie Woogie van zeer dichtbij meegemaakt en hij kan er bijzonder smakelijk over vertellen.
Deze gratis lezing vindt plaats op woensdag 8 november, van 12.30 - 13.15 uur bij Podium B in de Centrale bibliotheek aan het Spui.
de Victory Boogie Woogie in het Kunstmuseum, 2005. Foto DSO (Willem Vermeij)
Een cadeau voor alle Nederlanders
De Nederlandsche Bank wilde bij de overgang van de Nederlandse gulden naar de Europese euro een gebaar maken voor het Nederlandse volk. Daarom schonk de Bank aan de Nederlandse Stichting Nationaal Kunstbezit de middelen om het werk aan te kopen. De Victory Boogie Woogie is eigendom van de Staat der Nederlanden. Officieel wordt het beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het schilderij is in langdurige bruikleen gegeven aan het Kunstmuseum Den Haag.
Stef de Niet
Stef de Niet (1949 Scheveningen), woont sinds enkele jaren in Rhenen. In zijn werkzame leven heeft Stef voornamelijk bij de gemeente Den Haag gewerkt, onder meer als beleidsmedewerker in Jeugd en Verslavingszorg, als bestuursadviseur van de wethouder Cultuur en Financiën en als hoofd publieksvoorlichting. Daarnaast deed Stef projecten op scholen gericht op de sociale en emotionele ontwikkeling van jeugd.
Stef de Niet. Fotograaf Willem Jan Hagens
Aanmelden
Deze lezing in Podium B is gratis en voor iedereen toegankelijk. U moet zich wel aanmelden.