**DEZE LEZING WORDT UITGESTELD**

Het Haagse stadhuis werd voltooid in 1995 en bestaat inmiddels meer dan vijf-en-twintig jaar. Het is een modernistische creatie van de Amerikaanse architect Richard Meijer. De bouw van wat in de volksmond ook wel bekend staat als het ‘ijspaleis’, gebeurde echter niet zonder slag of stoot; het bleek bouwen in een slagenkuil. Adri Duivesteijn en Stef de Niet nemen u mee in de geschiedenis van ons stadhuis. Deze lezing vindt plaats op donderdag 17 november, van 17.30 uur - 18.30 uur bij Podium B in de Centrale bibliotheek aan het Spui.

Bouw van het stadhuis aan het Spui, Dienst Stedelijke Ontwikkeling: Peter van OosterhoutBouw van het stadhuis aan het Spui, Dienst Stedelijke Ontwikkeling: Peter van Oosterhout

De filosofie van de onverkoopbare voordelen

Het was wethouder Adri Duivesteijn die, na het aantreden van het eerste progressieve college in het Haagse gemeentebestuur (begin 1986), het debat opende over de vorming van een nieuw bestuurlijk en cultureel centrum in het hart van het Haagse Spuikwartier. Het theatercentrum en de stadhuis/bibliotheek zouden het voertuig voor deze gebiedsontwikkeling moeten vormen.

Naast fans waren er sceptici en uitgesproken tegenstanders. In een poging te overtuigen schreef Adri Duivesteijn, na een bezoek aan de architect Richard Meijer, op het vliegveld van New York, wachtend op het vertraagde vliegtuig naar Chigago, zijn ‘filosofie van de onverkoopbare voordelen’.

In zijn bijdrage kijkt hij daarop terug en maakt de balans op.

Adri DuivensteijnAdri Duivensteijn, foto: Liesbeth Janson

Recent stadhuis slopen? Burger juist gemaand zijn stulpje te onderhouden!

Stef de Niet vond het vreselijk dat het oude stadhuis uit 1953 aan het Burgemeester de Monchyplein weg moest en gesloopt zou worden. Stef vond dat kapitaalvernietiging en een slecht voorbeeld voor de burgerij die "elke dag wordt oproepen om hun stoepje te vegen en hun huis goed te onderhouden”.

Stef gaat tijdens de lezing in op de grond van zijn verzet.

Adri Duivesteijn & Stef de Niet

Adrianus T. Duivesteijn (1950, Statenkwartier, stdsdl. Scheveningen) was namens de Partij van de Arbeid lid van de Eerste Kamer, Tweede Kamer, raadslid en wethouder in Den Haag en wethouder in Almere. Na zijn wethouderschap in Den Haag was hij vijf jaar directeur van het Nederlands Architectuurinstituut.

Steven de Niet (1949, Scheveningen) werkte onder meer als beleidsmedewerker, als bestuursadviseur van de wethouders van Welzijn en van Financiën & Cultuur en als hoofd publieksvoorlichting.

Stef de NietStef de Niet, foto: Willem Jan Hagens

Aanmelden is op dit moment niet mogelijk.