Kom nu genieten in de tramtunnel van een terrasje of een restaurant! De tentoonstelling Haagse Honger te zien in De Galerij van het Haags Gemeentearchief, neemt je mee naar iconische Haagse restaurants, lunchrooms en terrasjes van weleer. De tentoonstelling geeft een inkijkje in de smaakvolle interieurs van bijvoorbeeld Pavillon Riche, Paulez, Saur en Savoy. En natuurlijk zijn onze fijne Indische restaurants en snackbars er ook te zien. Alle afbeeldingen komen uit de collecties van het Haags Gemeentearchief.

Beleving

Snacken, lunchen, borrelen, dineren en souperen is een geliefde bezigheid in Den Haag. Consumeren en genieten. En daarbij gaat het natuurlijk nooit alleen om de maaltijd of het drankje. De smaakvolle inrichting, het verfijnde menu en het op je wenken bediend worden zijn onderdeel van de beleving. Zien en gezien geworden.

Badhuisweg terras van Hotel Wittebrug, 1913. Foto: M.M. CouveeBadhuisweg terras van Hotel Wittebrug, 1913. Foto: M.M. Couvee

Als eerste in Den Haag

In Den Haag was het eerste vegetarische restaurant van Nederland gevestigd. In 1899 opende hotel-restaurant Pomona haar deuren in een bovenhuis aan de Stadhouderslaan. Aan de wanden hingen de voedingstabellen van de artsen A.J.C. Snijders en D. Huizinga en een beleefd verzoek niet te rooken en geen honden mee te brengen. Al na een paar jaar bleek dit hotel-restaurant te klein. Er werd omgekeken naar een nieuwe locatie. Het nieuwe hotel-restaurant aan de Molenstraat 53 werd inclusief interieur in 1911/1912 ontworpen en gebouwd door de architecten A.P. Smits & H. Fels. Tegenwoordig is dit het Parkhotel.

Een kijkje in de keuken van vegetarisch restaurant Pomona aan de Molenstraat 53, 1915. Fotograaf onbekendEen kijkje in de keuken van vegetarisch restaurant Pomona aan de Molenstraat 53, 1915. Fotograaf onbekend

Het eerste terras van Nederland stond ook in Den Haag, op het Plein, voor sociëteit De Witte. Daar werden in 1863 met toestemming van de gemeente een paar stoelen en tafels geplaatst, zodat de heren van de sociëteit in de schaduw van de bomen een bittertje konden gebruiken. Die nieuwe trend was in de tweede helft van de 19e eeuw komen overwaaien uit Parijs, want buiten eten en drinken was daarvoor meer iets voor zwervers.

Heren, leden van Sociëteit De Witte, op hun terras op het Plein, 1905. Foto: M.M. CouveeHeren, leden van Sociëteit De Witte, op hun terras op het Plein, 1905. Foto: M.M. Couvee

Verschillende culturen

Na de oorlog gaat ook het “gewone volk” steeds meer uit eten. En cultuurproeven werd populair. Vooral bij de Chinees. Den Haag had de grootste restaurantdichtheid met daarin veel ruimte voor de authentieke Indische keuken. Ook de snackcultuur bloeide op. De kroket was niet meer alleen voorhouden aan de bourgeoisie en werd steeds algemener verkrijgbaar bij broodjeszaken en uit de automatiek.

automatiek in de straat, circa 1930. Fotograaf onbekendautomatiek in de straat, circa 1930. Fotograaf onbekend

Praktische informatie

De tentoonstelling Haagse Honger is tot eind februari te zien in De Galerij in de tramtunnel op station Spui. Dit station ligt onder het kruispunt Spui/Grote Marktstraat en is dagelijks geopend van 6.00 uur in de ochtend tot 23.30 uur in de avond. De toegang is gratis.