Tot 29 maart 2021 is in De Galerij de fototentoonstelling ‘Hou je Haags’ te zien. Een indringend beeldverhaal over een stad in een bijzondere tijd.

Foto uit de tentoonstelling Hou je Haags | Sandra Uittenbogaart

De impact van de uitbraak van het corona-virus en de daarbij behorende maatregelen, zoals de intelligente lockdown, is uitzonderlijk. Zo uitzonderlijk en zo duidelijk zichtbaar in het straatbeeld van Den Haag dat we dit in de erfgoedwereld een hotspot noemen.

Hotspot

Een hotspot is een gebeurtenis die leidt tot opvallende of intensieve interactie tussen overheid en burgers of tussen burgers onderling. Het gaat om zaken die veel maatschappelijke onrust veroorzaken.

Dat is de coronacrisis zonder meer. In een hotspot verzamel je niet achteraf materiaal, maar vraag je er als erfgoedinstelling actief om. In dit verlengde hebben het Haags Gemeentearchief en het Haags Historisch Museum daarom fotografe Sandra Uittenbogaart opdracht gegeven om Den Haag ten tijde van corona vast te leggen.

De coronacrisis in Den Haag in 100 foto’s

Sandra Uittenbogaart is vanaf half april tot in juli de straat op gegaan om overal in Den Haag de gevolgen van de eerste golf van de coronacrisis vast te leggen. Van verpleegtehuizen naar gesloten basisscholen, van rijen bij de supermarkt tot afhaalinitiatieven van de horeca en spandoeken.

Bijzonder zijn de foto’s van demonstraties, niet alleen protesteerden mensen tegen de coronamaatregelen, ook de Black Lives Matter demonstraties op anderhalve meter zijn op indringende wijze vastgelegd door de fotografe.

Hou je Haags

De tentoonstelling ‘Hou je Haags’ wordt van 15 december 2020 tot 29 maart 2021 gepresenteerd in De Galerij, gevestigd op station Spui in de tramtunnel. Tegelijkertijd is in het Haags Historisch Museum een kleine tentoonstelling ingericht met voorwerpen uit de coronacollectie die het museum de afgelopen maanden verzameld heeft.

Alle foto’s uit de tentoonstelling zijn ook terug te vinden in onze mediabank onder “Hou je Haags”. Wij nodigen u van harte uit de fotoserie vanuit thuis te bekijken.