Beschikbare gegevens in het personenoverzicht

Het Personenoverzicht bevat gegevens uit verschillende bronnen en is vrij toegankelijk voor iedereen. U kunt eenvoudig zoeken op naam, plaats en/of bron. Meer informatie over hoe u zoekt en de verschillende bronnen, vindt u in het bronnenoverzicht.

Uw zoekacties: Ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente 's-Gravenhage

0335-01 Ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente 's-Gravenhage

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormer
0335-01 Ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente 's-Gravenhage
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormer
De burgerlijke stand is gebaseerd op Franse wetgeving uit 1792 en is doorgevoerd na de annexatie van het koninkrijk Holland door het Franse keizerrijk per 1 januari 1811. De invoerdatum per gemeente verschilt, in Den Haag begint de registratie van de akten in augustus 1811. De inschrijving vindt plaats door een formeel aangestelde ambtenaar van de burgerlijke stand, die aanvankelijk zelf registreert en in de loop der jaren wordt bijgestaan door een groeiend aantal medewerkers. Al nagenoeg vanaf het begin is de inschrijving van de akten een taak van de secretarieafdeling Bevolking. De taken en bevoegdheden van de ambtenaar BS zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek en daarmee samenhangende koninklijke besluiten en algemene maatregelen van bestuur.
De belangrijkste taak van de ambtenaar van de burgerlijke stand is het vastleggen van gevallen van geboorte, huwelijk en overlijden die voorvallen binnen het grondgebied van de gemeente. Daarbij komen de registratie van echtscheidingen, wettiging en erkenning van kinderen en die van de aangifte van levenloos geborenen.
Vanaf 1830 worden in Nederland volkstellingen uitgevoerd en geregistreerd en vanaf 1850 (Zuid-Holland: 1846) worden ook de woonplaatsen van de bevolking bijgehouden. Anders dan de burgerlijke stand, die alleen momenten in het leven vastlegt, is dit een permanente verblijfsadministratie. De zogenaamde bevolkingsboekhouding werd uitgevoerd bij het bureau van de burgerlijke stand, later afdeling Bevolking. De ambtenaar van de burgerlijke stand kreeg daardoor in 1856 wellicht een wat oneigenlijke extra taak. In dat jaar (Verordening 89) wordt de oude wijkindeling van de stad vervangen door een verdeling in acht afdelingen, 'bestuurd' door een Afdelingscommissaris met telkens 15 wijkmeesters onder zich; in de achtste afdeling (Scheveningen) zijn tien wijkmeesters.
De commissaris en wijkmeesters houden toezicht op het wel en wee van de bewoners (dragen der lijken, regelen van steun aan behoeftigen enz.). Zij staan onder direct toezicht van de ambtenaar van de burgerlijke stand, waaruit hun belangrijkste taak blijkt: het bijhouden van bevolkingsgegevens ten behoeve van de overheid. Als blijkt dat de commissarissen en wijkmeesters niet op hun toenemende taken berekend zijn, worden ze per 1 januari 1876 vervangen door vijf bezoldigde (1882: acht) Bevolkingsagenten voor het bijhouden en doorgeven van gegevens voor de bevolkingsregisters. van een koppeling met de ambtenaar BS is dan geen sprake meer.
De ambtenaar van de burgerlijke stand van 's-Gravenhage heeft de bijzondere landelijke taak tot het inschrijven van in het buitenland opgemaakte akten met betrekking tot Nederlanders en tot het registreren van geboorten en overlijdens die buiten een gemeente (bijvoorbeeld op zee) plaatsvinden.
Geschiedenis van het archief

Kenmerken

Datering:
1811-1973
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente 's-Gravenhage
Omvang in m¹:
151
Auteur:
HGA
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar