In 1850 kregen gemeenten de wettelijke plicht om een doorlopende bevolkingsregistratie bij te houden. Dit is het bevolkingsregister. In Den Haag werd het bevolkingsregister tot 1913 bijgehouden in boeken. Van 1913 tot 1939 zijn gezinskaarten bijgehouden. Vanaf 1939 kreeg iedere inwoner van Nederland een persoonskaart. Deze registers zijn onder meer bruikbaar voor stamboomonderzoek of onderzoek naar uw familiegeschiedenis.

Zoeken in het Personenoverzicht

Beschikbare bevolkingsregisters

In het bevolkingsregister vindt u informatie over inwoners, zoals namen, geboortedata en -plaatsen. De bevolkingsregisters tot en met 1912 zijn in te zien op de studiezaal. Het bevolkingsregister Den Haag van 1913 tot 1939 -de gezinskaarten- is te doorzoeken in het Personenoverzicht. Hier vindt u eveneens de gezinskaarten van de gemeente Loosduinen over de periode 1916-1939.

Scan vrijgeven

Wanneer u kunt aantonen dat alle personen op de desbetreffende gezinskaart inmiddels zijn overleden, kan de scan worden vrijgegeven. U bewijst een overlijden met een kopie of afbeelding van een overlijdensakte, overlijdenskaart, (rouw)advertentie, foto van een grafsteen of uit berichten van de burgerlijke stand (zoals een publicatie in een lokale krant). Dit bewijst stuurt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar ons op, onder vermelding van ‘Bewijs van overlijden’. Uw eigen gegevens mag u altijd inzien. Hiervoor moet u wel een geldig legitimatiebewijs aan ons kunnen laten zien.

Wanneer alle personen op de gezinskaart 100 jaar of langer geleden zijn geboren, wordt de scan van deze gezinskaart automatisch zichtbaar.

Persoonskaarten na 1940

Persoonskaarten zijn de opvolger van de gezinskaarten. Hierop staan gegevens als namen, geboortedata en -plaatsen, de namen van de ouders en gegevens over huwelijk(en), partner(s) en kinderen. Ook de opeenvolgende woonadressen, beroepen en kerkelijke gezindte werden genoteerd. Het Haags Gemeentearchief heeft de persoonskaarten niet in haar bezit . Meer informatie over de persoonskaarten vindt u op de website van het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG).

Hulp nodig?

Heeft u vragen over het zoeken naar personen of wilt u advies over uw (stamboom- of familie)onderzoek? Bezoek onze studiezaal. Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder. Of neem per e-mail of telefonisch contact met ons op.