U kunt op meerdere manieren zoeken in de beeldcollectie.

Beukennootjes zoeken in de Scheveningsebosjes, Polygoon, 1936

Algemeen zoeken en gebruik van filters

In het zoekveld in de beeldcollectie kunt u 1 of meerdere termen opgeven om op te zoeken. Als u de zoektermen hebt opgegeven, klikt u op het vergrootglas. In het volgende scherm ziet u dan het resultaat van uw zoekactie verschijnen. U beperkt dit zoekresultaat daarna door middel van de filters, die onder de zoekbalk getoond worden. U kunt deze ook direct, zonder een zoekterm in te geven, gebruiken.

Zoeken op een deel van een woord

Met een asterisk (*) voor, achter, of midden in het zoekwoord, zoekt u op een deel van het woord. De asterisk vervangt alle ontbrekende letters. Het resultaat geeft alle schrijfwijzen en vormen van het zoekwoord.
Voorbeeld: zoeken op dorp* levert zowel ‘dorp’ als alle woorden die met ‘dorp’ beginnen (dus ook bijvoorbeeld ‘dorpshuis’ en ‘dorpsplein’) op als resultaat. Zoeken op *dorp levert alle woorden die op ‘dorp’ eindigen.

Op gelijkende woorden zoeken

Met een vraagteken (?) in plaats van een letter zoekt u op verschillende woorden.
Voorbeeld: zoeken op sta?ion levert zowel ‘stadion’ als ‘station’ op als resultaat.

Zoeken op meerdere termen

Met een plusteken (+) direct voor een woord combineert u termen om uw zoekresultaat te beperken. Het resultaat geeft alles waar de zoekwoorden met een plusteken in voorkomen.
Voorbeeld: zoeken op +dorp +evenement levert alles waar ‘dorp’ en ‘evenement’ beide in voorkomen op als resultaat.

Zoeken op een combinatie van woorden

Met dubbele aanhalingstekens (“ ”) rond een aantal woorden, zoekt op een combinatie van woorden. Het resultaat geeft aan waar precies déze combinatie van woorden tussen de aanhalingstekens voorkomt.
Voorbeeld: zoeken op “station Staatsspoor” levert alleen treffers met deze twee woorden achter elkaar in deze volgorde.
NB: de zinsnede ‘Afbraak van het station aan de Rijnstraat’ wordt op deze manier niet gevonden; in dit geval kunt u beter het plusteken (+) gebruiken. U kunt wel zoeken op "afbraak station Rijnstraat" of "Rijnstraat station afbraak". Het aantal resultaten hangt af van de volgorde van de woorden in de beschrijvingen.